Analyse Vastgoedmarkt Valencia 2023 Q1: Valencia vastgoed blinkt uit

Valencia vastgoedmarkt 2023 Q1

Het eerste kwartaal van 2023 heeft interessante ontwikkelingen gebracht voor de Spaanse vastgoedmarkt en specifiek voor de vastgoedmarkt in Valencia. De vraag naar woningen is hier sterker dan ooit en dat biedt kansen. We geven weer een overzicht van de belangrijkste cijfers en trends op de Valenciaanse vastgoedmarkt in het eerste kwartaal van 2023.

Algemene situatie huizenmarkt Spanje

De gemiddelde prijs van woningen in Spanje (nieuwbouw en bestaande bouw) is in het eerste kwartaal van 2023 met 0,9% gestegen ten opzichte van het vorige kwartaal, wat neerkomt op 6,3% op jaarbasis. De gemiddelde prijzen van huizen in Spanje blijven dus stijgen, vooral in de grote steden en aan de kust. De vraag naar woningen blijft sterk.

Deze eerste cijfers van 2023 wijzen op een voortzetting van de normalisatie van het volume van de aan- en verkopen. Het wijst op een terugkeer naar een hoeveelheid transacties dat in overeenstemming is met het historische gemiddelde. Het ligt lager dan het sterke verschil tussen de tweede helft van 2021 en de eerste helft van 2022, maar het ligt nog steeds op een sterk niveau, met bovendien: aantrekkelijke vastgoedprijzen.

Meer over de vastgoedcijfers van Q1 2023 in Spanje vind je hier.

Analyse vastgoedmarkt Valencia 2023 Q1 kaart
Stijging huizenprijzen jaar-op-jaar per provincie. Valencia 10,1%!

Prijzen vastgoed Valencia vs. andere regio's in Spanje

Valencia is één van de regio’s in Spanje met de hoogste prijsstijging. Nu is de prijsstijging in Valenciaans vastgoed een trend die al langer gaande is, maar dit kwartaal blinkt de regio extra uit ten opzichte van andere regio’s. 

Kijkend naar de kwartaal-op-kwartaal stijging, zijn de vastgoedprijzen in Valencia met 2,4% omhoog gegaan. Op jaarbasis komt dit neer op 10,1%. Ter vergelijking: voor Madrid was het kwartaalverschil 0,3% met 3,8% op jaarbasis en in Barcelona zelfs een kwartaalverschil van -0,3% met 2,7% op jaarbasis. 

Dan denk je: wordt Valencia net zo ¨duur¨ als Madrid of Barcelona? Dit kunnen we voor nu met een nee beantwoorden. Een gemiddelde van € 1.870 per vierkante meter betaal je in Valencia, ten opzichte van € 3.576 in Madrid en € 3.579 in Barcelona. Overigens zetten we ¨duur¨ niet voor niks tussen aanhalingstekens; het is natuurlijk nog steeds een schijntje als je het vergelijkt met grote steden in Nederland. Neem bijvoorbeeld Utrecht: gemiddeld € 5.070 per vierkante meter. Of Amsterdam: gemiddeld € 7.202 per vierkante meter.

Gemiddelde m² prijzen per stad (n.b.: alleen Catalonië t/m Madrid staan op deze afbeelding)

Huizenprijzen Valencia stad per wijk

Dit kwartaal zijn er maar liefst vijf wijken in Valencia stad die een hoge prijsstijging laten zien van meer dan 10% jaar-op-jaar. Dit zijn de wijken Patraix, Quatre Carreres, Benicalap, Poblados del Sur en El Pla del Real.

De top drie van duurste wijken in Valencia wordt dit kwartaal wederom aangevoerd door Ciutat Vella, Eixample en El Pla del Real. Hier vind je gemiddelde huizenprijzen van meer dan € 2.200 per vierkante meter.

Gemiddelde m² prijzen per wijk

Rendement uit verhuur Valencia

De populariteit van Valencia zien we ook terug in het gemiddelde rendement uit verhuur. Waar de brutohuuropbrengsten in zowel Madrid als Barcelona een gemiddelde van 4,3% kent, is dit in Valencia gemiddeld 4,7%. Uiteraard kan afhankelijk van de wijk en de woning dit percentage nog hoger liggen. Investeren in Valencia voor verhuur blijft dus nog steeds een interessante optie.

Vastgoedmarkt Valencia Q1 2023 per wijk
Gemiddelde prijs per m² - Percentage prijsstijging jaar-op-jaar - Gemiddeld rendement

Conclusie vastgoedmarkt Valencia 2023​ Q1

Over het algemeen vertoont in het eerste kwartaal van 2023 de Spaanse vastgoedmarkt een kleine stijging van de huizenprijzen, met nog steeds aanzienlijke verschillen op jaarbasis, vooral in Valencia. Er is in Valencia een sterke vraag naar woningen, wat de prijzen blijft beïnvloeden. Deze vraag kan leiden tot verdere prijsstijgingen, wat uiteindelijk gunstig is voor mensen die op korte termijn een huis willen kopen in Valencia, of net hebben gekocht.

Over het algemeen lijkt de Spaanse vastgoedmarkt gezond te zijn en blijft het een aantrekkelijke optie voor investeerders en mensen die een (tweede) huis in Spanje willen kopen.

Als je vragen hebt over investeren in Valenciaans vastgoed of over de verschillende wijken, neem dan gerust contact met ons op voor meer advies.

Compare listings

Vergelijken