Analyse Vastgoedmarkt Valencia 2023 Q3: de R van Rendement

Analyse vastgoedmarkt Valencia 2023 Q3

De R zit weer in de maand en in het geval van Valencia betekent dat Rendement. Valencia is namelijk nog steeds één van de beste steden in Spanje om rendement te behalen op de aankoop van een huis. Dit en meer in de Analyse Vastgoedmarkt Valencia 2023 Q3.

Algemene situatie huizenmarkt Spanje

In het derde kwartaal van 2023 is de gemiddelde waarde van woningen in Spanje gestegen met 5,0% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar en met 1,4% vergeleken met het voorgaande kwartaal. Dit betekent dat de groei van de woningprijs stabiel blijft, zelfs ondanks de afname in verkoop en aankoop die is waargenomen sinds het laatste kwartaal van 2022.

In de eerste 7 maanden van het jaar zijn de verkopen met -13,7% gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2022, volgens gegevens van notarissen. Als we dit vergelijken met het volume van 2019, het jaar voorafgaand aan de verstoring veroorzaakt door de pandemie, liggen de verkopen in 2023 nog steeds 13% boven dat niveau. 

Meer over de vastgoedcijfers van Q3 2023 in Spanje vind je hier.

Provincies Spanje Analyse vastgoedmarkt Valencia 2023 Q3
Stijging huizenprijzen jaar-op-jaar per provincie

Prijzen vastgoed Valencia vs. andere regio's in Spanje

De autonome regio Comunidad Valenciana zit met een stijging van de huizenprijzen van 7,0% jaar-op-jaar boven het landelijke gemiddelde van Spanje. Dat geldt ook voor de provincie Valencia, met 7,2%. In Valencia stad ligt dit percentage zelfs op 8%. 

Toch blijven de prijzen per vierkante meter aantrekkelijk als je het vergelijkt met die van andere populaire regio’s in Spanje. In de Comunidad Valenciana is de gemiddelde prijs 1.344 €/m2, in de Comunidad Madrid 2.988 €/m2, Catalonië 2.173 €/m2 en de Balearen 2.828 €/m2.

Wat betreft de grote steden in Spanje heeft Valencia stad nog steeds een relatief lage vierkante meterprijs van 1.933 €/m2, als je dit vergelijkt met de andere grootste steden. In de stad Madrid is dit 3.744 €/m2 en in Barcelona 3.665 €/m2.

Steden Spanje Analyse vastgoedmarkt Valencia 2023 Q3
Gemiddelde m² prijzen per stad (n.b.: alleen Catalonië t/m Madrid staan op deze afbeelding)

Huizenprijzen Valencia stad per wijk

In de wijken van Valencia stad zien we elk kwartaal weer opvallende veranderingen en zo ook dit kwartaal. Zo zien we dit keer de districten Jesús, Benicalap en Campanar boven de rest uitsteken wat betreft prijsstijgingen. In vergelijking met vorig jaar zijn deze met meer dan 14% gestegen.

Wat minder opvallend is, zijn de duurste wijken van de stad: Ciutat Vella, Ensanche en El Pla del Real voeren wederom deze lijst aan, met prijzen per vierkante meter boven de €2.300. Ook in deze vierkante meterpijs is weinig verandering waar te nemen ten opzichte van vorig kwartaal.

Wijken Valencia Analyse vastgoedmarkt Valencia 2023 Q3
Gemiddelde m² prijzen per wijk

Rendement uit verhuur Valencia

Het bruto huurrendement blijft in Valencia stad 4,7% en is dus zeer stabiel. Het rendementpercentage is zelfs één van de hoogste in Spaanse steden op het moment, en afhankelijk van de wijk kan het zelfs nog iets hoger liggen.

Het stabiele rendementcijfer is vooral te danken aan de enorme vraag aan huurwoningen in Valencia, in combinatie met het lage aanbod. Een huis kopen in Valencia puur voor verhuur is daardoor nog steeds een methode om snel rendement te halen uit je investering.

Map wijken Valencia Analyse vastgoedmarkt Valencia 2023 Q3
Gemiddelde prijs per m² - Percentage prijsstijging jaar-op-jaar - Gemiddeld rendement

Conclusie vastgoedmarkt Valencia 2023 Q3

Terwijl de gemiddelde huizenprijzen meegroeien met de algemene positieve cijfers van vastgoed in Spanje, is Valencia toch opvallend. Dit doordat de groei in Valencia bovengemiddeld blijft ten opzichte van andere gebieden in het land en daarbij de stad ook één van de beste rendementpercentages heeft. De prijzen per vierkante meter liggen nog steeds een stuk lager dan de prijzen in andere populaire gebieden in Spanje, wat betekent dat er nog ruimte is voor groei. Naast rendement op verhuur, maak je met het kopen van een huis in Valencia dus ook een investering op de lange termijn, doordat de vastgoedprijzen nog steeds zullen stijgen.

Wil je een appartement kopen in Valencia om te verhuren voor de middellange of lange termijn? Of ben je juist op zoek naar een villa voor de familie, om je emigratieplan waar te maken? We zijn gecertificeerd makelaar in de gehele Comunidad Valenciana en kunnen je zowel in de stad als in de regio helpen. Laat ons in een Zoekservice weten wat je zoekt en wij gaan voor je aan het werk.

Indien je meer vragen hebt over de vastgoedmarkt in Valencia, neem gerust contact op.

Compare listings

Vergelijken

Gecertificeerd makelaar in Valencia

Makelaar Valencia is gecertificeerd makelaar in Valencia en voldoet aan alle wettelijke vereisten om het vak makelaar in Valencia uit te mogen voeren.