Analyse Vastgoedmarkt Valencia 2024 Q1: de meest interessante regio

Analyse vastgoedmarkt Valencia 2024 Q1

In het eerste kwartaal van 2024 laten zowel de stad als de regio Valencia opnieuw een stijging van de huizenprijzen zien die aanzienlijk hoger is dan in andere regio’s van Spanje. Lees er meer over in de Analyse Vastgoedmarkt Valencia 2024 Q1.

Algemene situatie huizenmarkt Spanje

Over het algemeen is in het eerste kwartaal van 2024 de prijs van huizen in Spanje met 3,3% gestegen in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar. In het vierde kwartaal van 2023 was de stijging 4%, in het derde kwartaal 5% en in het tweede kwartaal van 2023 was het 4,9%. De stijging lijkt dus te stabliseren, maar dit is niet in heel Spanje zo.

Het valt op dat gemeentes die bekend staan om hun toerisme minder merken van de stabiliserende trend. We spreken hier dan over voornamelijk de Costa’s, eilanden en grote steden zoals Valencia en Malaga. Het zijn hier niet de Spanjaarden, maar vooral de buitenlanders die een huis kopen in Spanje, die deze markt onverminderd levendig houden.

Verder blijven de prijsstijgingen stabiel in gebieden met veel werkgelegenheid en hun omliggende stedelijke gebieden.

Meer over de vastgoedcijfers van Q1 2024 in Spanje vind je hier.

Stijging huizenprijzen jaar-op-jaar per provincie

Prijzen vastgoed Valencia vs. andere regio's in Spanje

De jaar-op-jaar stijging in de gehele Comunidad Valenciana is 7,1%. Dit is de één na hoogste prijsstijging in de autonome regio’s van Spanje. Alleen de Balearische eilanden (Ibiza, Mallorca, etc.) hebben een iets hoger percentage van 8,3%, maar daar liggen de prijzen ook meteen een stuk hoger. In de Comunidad Valenciana betaald je gemiddeld 1.395 €/m² voor een woning, waar dit op de Balearen ruim het dubbele is: 2.922 €/m².

Daarbij is de Valenciaanse regio ook één van de regio’s waarbij de provincies onderling een uiteenlopend gedrag vertonen. Zo laten de provincies Valencia en Alicante een stijging van 7,2% en 7,8% zien, waarbij er in de provincie Castellon een stijging is van 5,2%.

De meest opvallende stijging zien we in Valencia stad, waar de huizenprijzen jaar-op-jaar met 11,2% zijn gestegen. Ter vergelijking: in Madrid is dit 3,9% en in Barcelona 2,6%. Maar ook hier weer, ondanks de hoge stijging, het opvallende verschil in de vierkante meterprijs. In Valencia stad betaal je namelijk gemiddeld slechts 2.070 €/m², waar dit in Madrid 3.277 €/m² is en in Barcelona 3.701 €/m².

Steden Spanje Analyse vastgoedmarkt Valencia 2024 Q1
Gemiddelde m² prijzen per stad (n.b.: alleen Catalonië t/m Madrid staan op deze afbeelding)

Huizenprijzen Valencia stad per wijk

In Valencia gaan de vastgoedprijzen dus nog steeds flink omhoog, net zoals in de voorgaande kwartalen. Maar welke wijken springen er nou echt tussenuit?

De stijgingen worden steeds intenser, met prijsstijgingen van meer dan 20% vergeleken met het voorgaande jaar in het district Jesús. Ook in vier andere districten zijn de prijzen met meer dan 15% gestegen: Poblats Maritims, Benimaclet, L’Olivereta en Poblados del Sur. En het gaat niet alleen om jaarlijkse stijgingen; elk kwartaal zien we sterke toenames.

Als we kijken naar de prijs per vierkante meter, zien we dat Ciutat Vella, de oude binnenstad, dit kwartaal de grens van €3.000/m² overschrijdt. Daamee is het momenteel de duurste wijk van de stad. Daarna komen Eixample en El Pla del Real.

Wijken Valencia Analyse vastgoedmarkt 2024 Q1
Gemiddelde m² prijzen per wijk

Rendement uit verhuur Valencia

Het bruto huurrendement in Valencia stad is gemiddeld 8%. Om dit te berekenen is gekeken naar het rendement over een investering van 5 jaar (Compound Annual Growth Rate, oftewel CAGR). Cijfers zijn niks zonder vergelijking, dus we kijken ook weer naar de CAGR van andere grote steden: in Madrid is dit 4,7%, in Barcelona 1,8%, in Sevilla 4,4%, Zaragoza 4,9% en Malaga 6,9%.

De districten met de hoogste rendementen in Valencia, zijn Poblats Marítims (met o.a. Cabanyal), Jesús, Quatre Carreres, Benicalap, Campanar en L’Olivereta, met percentages tussen 8,3 en 11,4%.

wijken Valencia stad huizenprijzen
Gemiddelde prijs per m² - Percentage prijsstijging jaar-op-jaar - Gemiddeld rendement

Conclusie vastgoedmarkt Valencia 2024 Q1

Waar de huizenmarkt in Spanje nu over het algemeen redelijk stabiel is, zien we de vastgoedmarkt in Valencia in 2024 nog steeds sterk aantrekken. De vierkante meterprijzen zijn daarentegen nog steeds aan de lage kant als je het vergelijkt met steden als Madrid en Barcelona, waar de groei veel gematigder is. Dit, in combinatie met de aanhoudende populariteit van Valencia in het algemeen, maakt dat Valencia nog steeds een zeer interessante, al dan niet één van de meest interessante gebieden van Spanje is om een goede investering te maken.

Wil je meer weten over investeren in Valencia en wordt je graag op weg geholpen door iemand van ons team? Laat het ons weten en we helpen je graag verder.

Compare listings

Vergelijken

Gecertificeerd makelaar in Valencia

Makelaar Valencia is gecertificeerd makelaar in Valencia en voldoet aan alle wettelijke vereisten om het vak makelaar in Valencia uit te mogen voeren.