De wijken in Valencia: Patraix

Patrijx Valencia

Wanneer je denkt aan het aankopen van een appartement in Valencia, kom je misschien al snel uit bij de wijken Ruzafa, El Carmen of Cabanyal. Zoek je scherpere vierkante meterprijzen, dan kan het geen kwaad verder te kijken dan deze populaire wijken. We nemen je mee op ontdekkingstocht in Patraix. Een dorp in een stad. Rust, maar het centrum van Valencia binnen handbereik. En vergeet vooral de gezellige, maar gemoedelijke sfeer niet. Klinkt dit aantrekkelijk? Lees dan snel verder!

Muurschildering in Patraix
Een kleurrijk dorp in een stad

Patraix, een dorp in Valencia stad

In de voetsporen van Ruzafa begint Patraix, gelegen ten zuidwesten van het stadscentrum, steeds meer een eigen identiteit te ontwikkelen. Deze identiteit kan worden omschreven als een combinatie van de rust van een dorp, met een hechte lokale gemeenschap, en de invloeden van een bruisende grote stad.

Gemeente Patraix

Even terug naar het begin. Patraix is tot 1870 een onafhankelijke gemeente geweest. Dat verklaart meteen waarom er in het district nog steeds het gevoel van een dorp hangt. In 1870 werd de gemeente Patraix onderdeel van Valencia stad en daarmee één van de acht districten van de stad. In het district wonen ongeveer 60.000 mensen. Patraix valt onder te verdelen in vijf wijken: Sant Isidre, Vara de Quart, Safranar, Favara en Patraix. Wij gaan ons in dit artikel voornamelijk focussen op Patraix, het dichtste gelegen bij het centrum van de stad.

Patraix Valencia historie
Patraix maakt sinds 1870 onderdeel uit van Valencia stad

Hoewel de wijk op slechts zeven minuten rijden en twintig minuten lopen van het centrum van Valencia ligt, heeft het altijd het gevoel van een dorp behouden. Loop door de straten en bekijk de traditionele woningen rond Plaza de Patraix (de plek waar je moet zijn voor de dagelijkse gezelligheid op de terrassen). En vergeet vooral niet eens een kijkje te nemen in de volgende straten: Calle Alcudia, Beata Inés en Marqués de Elx en voel wat de lokale inwoners dagelijks ervaren. Neem dan ook de street art van de wijk in je op. El Carmen is zeker niet de enige wijk met urban art.

Bovendien zal je over het algemeen weinig toeristen in Patraix tegenkomen; leven tussen de Spanjaarden dus. In Patraix wonen veel jonge Spanjaarden en gezinnen. Dit doordat de prijzen nog altijd gunstig zijn en Patraix de perfecte locatie is om de drukte van het centrum te ontvluchten.

Park in Patraix
Zoveel rust op loopafstand van het centrum van Valencia

Casco antiguo (oude stad) van Patraix

Patraix heeft ook een eigen historisch centrum. Kijkend naar de woningen dan vallen de townhouses met kleine balkons en gekleurde gevels je op. In het oude centrum van Patraix is het plein Plaza de Patraix het centrale punt. De terrassen liggen op brede voetpaden en zijn de perfecte plek om van de dag te genieten met familie en vrienden.

Ook niet te missen op Plaza de Patraix: de kerk met smalle toren. En misschien hoor je lokale bewoners wel eens praten over het ¨Parque de los Locos¨ (het park van de gekken). Officieel wordt dit het Parque del Padre Jofré genoemd. Dit park heeft haar naam te danken aan het oud psychiatrisch sanatorium dat daar gelegen is. Ook vind je in dit park het Archivo General y Fotográfico de la Diputación waar duizenden documenten en foto´s met historische waarde voor de stad zijn opgeslagen.

Terras op Plaza Patraix
Zomaar een dinsdagavond in Patraix

Het leven in Patraix

Houd je van inkopen doen bij een lokale slager, patisserie of bakkerij? Geen probleem in Patraix, je vindt er genoeg. Daarnaast kun je bij de Mercado de Jesus – Patraix kiezen uit 70 verschillende marktstalletjes om verse en lokale producten te kopen.

Patraix heeft ook een moderne kant. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij l’Alquería de Mara. Een oude gerenoveerde boerderij waarin historie en design samenkomen. De boerderij biedt huisvestiging aan verschillende winkels en er is een co-working space. Er vinden hier geregeld events en workshops plaats.

Typische Spaanse tapas kun je vinden bij de restaurants El Observatorio, Veu Veu en La Casa Del Tapeo. Zin in een traditioneel avondje uit? Bezoek het uitgaansgebied van Abastos, gelegen dicht bij Patraix, en gooi je heupen los bij een van de lokale salsaclubs voor de echte Spaanse beleving.

Vergeet ook niet dat Patraix vanuit het centrum goed bereikbaar is met de metro en bus. Ook ben je in Patraix dicht bij het Joaquin Sorolla AVE treinstation met connecties naar onder andere Madrid en Barcelona.

Nieuwbouw en bestaande bouw wisselen elkaar af

Investeren in Patraix

We noemden al dat de prijzen in Patraix nog altijd zeer gunstig zijn. Perfect dus voor starters en investeerders. Mocht je van plan zijn om te verhuren voor de lange termijn, dan is Patraix een uitstekende locatie. Het is gemakkelijk om rendement te halen op zulke gunstige aankoopprijzen.

Typische woningen in Patraix zijn de townhouses en verder vind je er appartementen voor verschillende budgetten. In het overkoepelende district Patraix kun je momenteel uitgaan van een gemiddelde vierkante meterprijs van 1.788 euro. Kijken we specifiek naar de wijk Patraix dan zien we een gemiddelde vierkante meterprijs van 1.805 euro. Dat is nog steeds 38,5% lager dan de gemiddelde prijs in Ruzafa van 2.938 euro per vierkante meter.

Patraix huizenprijzen

We verwachten dat de huizenprijzen in Patraix nog wel even door zullen blijven stijgen. Dit zeker gezien het feit dat Patraix in de meest recente analyse vastgoedmarkt Valencia in de top 3 stond van de wijken met de grootste prijsstijging op jaarbasis.

Een uitstekend moment dus om te investeren in het gezellige dorp van Valencia: Patraix. We laten je in ieder geval met veel plezier alle beschikbare appartementen in Patraix zien passend bij jouw budget en wensen.

Ga je snel met ons mee op pad in Patraix? Laat ons in een Zoekservice weten wat je zoekt en wanneer je naar Valencia komt. Wij helpen je graag verder.

Compare listings

Vergelijken

Gecertificeerd makelaar in Valencia

Makelaar Valencia is gecertificeerd makelaar in Valencia en voldoet aan alle wettelijke vereisten om het vak makelaar in Valencia uit te mogen voeren.