De wijken in Valencia: Ruzafa in L’Eixample

Makelaar Valencia Ruzafa

Laten we gelijk maar beginnen met het feit dat het niet voor niets is dat het hoofdkantoor van Makelaar Valencia is gevestigd in de wijk Ruzafa. Wat worden wij altijd blij van deze gezellige en levendige wijk. Ruzafa (Russafa in het Valenciaans) is onderdeel van het overkoepelende district L’Eixample. En één ding is zeker; Ruzafa mag met recht de hipste buurt van Valencia worden genoemd. Een goede en bruisende buurt in het centrum van Valencia met bovendien erg mooie appartementen en gevels.

Direct zien wat er te koop staat aan huizen in deze wijk in Valencia? Bekijk appartementen te koop in Ruzafa.

In het blog over de Ciutat Vella (het historisch centrum van Valencia) schreven we al dat grotendeels alle historische gebouwen gelegen zijn in het oude stadsdeel. Valencia heeft een rijke geschiedenis, maar in Ruzafa zie je hier (op de authentieke en kleurrijke voorgevels na dan) weinig van terug. Ruzafa is een dorp op zich en biedt alles wat je nodig hebt: de grote supermarkten Mercadona en Consum, een eigen overdekte markthal de Mercado Ruzafa, maar ook vele leuke vintage- en boekenwinkels, buitengewoon goede restaurants, koffietentjes, zonnige terrassen, leuke cafés en ga zo maar door.

Calle Cuba Ruzafa Valencia

We kunnen Ruzafa omschrijven als jong, hip, artistiek en vooral ook erg gezellig. 

Ruzafa, de 'place to be' in Valencia

Het is dan ook niet voor niets dat naast veel toeristen ook veel van onze klanten interesse hebben in het kopen van een appartement in Ruzafa. Er is altijd leven en de voorgevels (inclusief de Franse balkonnetjes) zijn werkelijk waar prachtig. In tegenstelling tot de nauwe straatjes in El Carmen zijn de straten in Ruzafa vaak wat breder wat automatisch meer daglicht betekent.

Fietspad Ruzafa

De groeiende populariteit van de wijk zorgt er wel voor dat de huur-en koopprijzen van appartementen in Ruzafa ook navenant zijn gegroeid. En dit terwijl Ruzafa een immigranten- en arbeiderswijk was, maar ook een plek die een aantal jaar geleden niet zo goed bekend stond. Waar we jaren geleden nog met klanten in Ruzafa op pad gingen voor woningen vanaf zo’n 120-150.000 euro, liggen de prijzen nu wel een stuk hoger en begint het voorzichtig vanaf 200.000 euro.

Over de huidige huizenprijzen in Ruzafa in de loop van dit artikel meer. Eerst duiken we nog even iets dieper ons geliefde Ruzafa in.

Schattig bloemen-en plantenwinkeltje om de hoek bij ons hoofdkantoor

Ruzafa toen en nu

Om goed te begrijpen waarom Ruzafa nu zo populair is, is het ook goed eerst terug te blikken op de tijd dat Ruzafa de plek was waar veel garages en andere speciaalzaken zich bevonden. Het was de plek waar de arbeiders werkten, ontbeten en lunchten, naar de drogist en de groenteboer gingen en ook niet te vergeten een bezoek brachten aan de schoenmaker op de hoek. Ruzafa was de plek waar alles beschikbaar was en waar iedereen elkaar kende. 

Loop nu door Ruzafa’s hoofdstraten Calle Sueca, Calle Denia (waar je ook ons kantoor kunt vinden) of Calle Cadiz en naast gelukkig ook nog steeds de ambachtslieden en speciaalzaken, vind je nu ook kunst, pop-up exhibities, winkels met ecologische producten, gezellige terrasjes en cafés waar ook weer kunst van lokale kunstenaars en artiesten te vinden is. 

Jaren geleden was Ruzafa een plek waar ’s avonds niet veel te beleven viel. De arbeiders begonnen hun dag immers al vroeg en gingen aan het eind van de dag vaak terug naar hun woningen in het noorden van de stad. Voor cafés en bars was het interessanter om open te zijn voor het ontbijt en de ‘almuerzo’ dan voor het diner. De mensen die ’s avonds verder wel buiten liepen waren dan weer niet bepaald de personen om een gezellig kletspraatje mee te houden.

Terras Ruzafa Calle Sueca

Met het vertrek van de vele arbeiders, die meer op industrieterreinen net buiten de stad gingen werken, verschoof ook het uur van de dag waarop in Ruzafa het geld verdiend werd. Waar men vroeger overdag in Ruzafa hard werkte, is het vandaag de dag de plek waar men na het werk wil zijn. Voor de ‘tardeo’ met vrienden op de vele terrassen of voor een diner in één van de buitengewoon goede restaurants. Lees hierover ook ons blog waarin we vertellen over onze favoriete restaurants in Ruzafa.

Mercado Ruzafa
De kleurrijke facade van de Mercado de Ruzafa

Wat zijn bezienswaardigheden in Ruzafa?

Dat het bruist in de straten van deze Valenciaanse wijk is dus wel duidelijk, maar wat is er nog meer te zien in Ruzafa? Genoeg! 

Mercado de Ruzafa

Voor je dagelijkse boodschappen, maar ook voor de verfijnste delicatessen van Valencia, ga je in Ruzafa naar deze overdekte markt. Hier scoor je olijfolie uit de regio, de verse vangst van de dag, maar natuurlijk ook de beroemde Valenciaanse sinaasappels. Van buiten is het een opvallend, kleurrijk gebouw, waarbij de kleuren staan voor de producten die er in de markt te vinden zijn. Een persoonlijke favoriet hier: El Greco: een Grieks specialiteitenzaakje waar ze onder andere heerlijke verse quiche verkopen, die je direct uit het vuistje kunt eten.

Parque Central

Eén van de factoren die Ruzafa aantrekkelijk maakt voor veel mensen, is de bruisendheid en de gezelligheid. Maar soms is rust ook even lekker. Hoe fijn is het dan dat je de weg oversteekt en het schitterende Parque Central inloopt? Dit aangelegde park ligt langs Ruzafa en het spoor. Op dit moment is ongeveer de helft van het park af, het wordt dus nóg groter dan het al is. Uiteindelijk zal de spoorweg via een tunnel onder de grond lopen, het park worden doorgetrokken en zo komt er nog meer verbinding met andere wijken in Valencia. Een langetermijnproject, maar wel één om in de gaten te houden, zeker als je wilt investeren in Valencia.

Parque Central: Ribes Espacio Deportivo
Ribes Despacio Deportivo en prachtige bloemen in Parque Central

La Casa Judia

Wanneer je bijna Ruzafa uitloopt, in de Calle Castellon richting het Estacion del Norte (treinstation) en de Plaza del Torros (stierenarena), dan kom je nog een opvallend gebouw tegen: La Casa Judia, oftewel het Joodse huis. Hoewel je er niet naar binnen kunt, is het wel de moeite om dit gebouw te bekijken. Het is gebouwd door de Valenciaanse architect Juan Guardiola in 1930 en de gevel is een goed voorbeeld van de Valenciaanse art deco stijl. Je ziet er architectonische elementen van Arabische, Egyptische, Hindoeïstische en de Hebreeuwse stijl door elkaar heen.

Ruzafa tijdens Fallas

Er is altijd veel te doen in Valencia, maar wat je in ieder geval minimaal één keer moet hebben meegemaakt is Las Fallas in maart. Een feest vol vuurwerk, gigantische beelden – die op de laatste avond ook in vlammen opgaan – churros-tentjes, feesten en heel veel gezelligheid. Hoewel de hele stad feest viert, is Ruzafa wel echt het epicentrum van dit feest. Hier vind je enkele van de grootste Fallas-beelden, soms net zo hoog als de gebouwen in de straat. Ook worden de straten uitbundig versierd met lampjes, die worden ontstoken in een spectaculaire lichtshow.

Lichtshow Ruzafa Valencia Fallas 2022
Ruzafa gehuld in lampjes tijdens Fallas

Leuke buren in Ruzafa

We zeiden al eerder dat Ruzafa net een dorp is. Dat geldt al helemaal voor ons als Nederlanders. Loop maar eens bij ons het hoofdkantoor uit en ga de hoek om bij Calle Cuba. Je ziet vervolgens dat tussen de Spaanse winkeltjes opeens heel groot ‘Verrassend Valencia‘ op de gevel prijkt. Hier kun je terecht voor het huren van een fiets en leuke tours. Ook vind je in Calle Cuba het Yours Hotel, een mooi boetiekhotel (met zwembad) onder Nederlands management. 

Calle Sueca Valencia
Calle Sueca in Ruzafa

Ruzafa en de woningprijzen op dit moment

Het feit dat er in Ruzafa altijd wat te doen is, zorgde ervoor dat de populariteit van de wijk groeide en groeide. En daarmee automatisch ook de woningprijzen.

Toch is het nog steeds een hele interessante wijk om in te investeren, zeker als je kijkt naar verhuur voor middellange of lange termijn. Of gewoon om te investeren in jezelf. Ruzafa zou een perfecte uitvalsbasis kunnen zijn voor wie een tweede woning zoekt in Valencia om zelf te verblijven. Wij kunnen ons voorstellen dat je je hier echt thuis kunt voelen, maar dan wel in een compleet ander land en andere stad. Ook zijn er diverse co-working spaces in Ruzafa te vinden, waardoor je ook als ‘digital nomad’ hier prima zou kunnen aarden.

Het is bovendien zo dat de prijzen in het hippe en populaire Ruzafa, nog altijd niet vergelijkbaar zijn met de prijzen in Nederland of België. Ook halen de woningprijzen in Ruzafa het bij lange na nog niet bij de vastgoedprijzen in Spaanse steden als Barcelona of Madrid. Investeren in Ruzafa is daardoor nog altijd zeer interessant. 

In de overkoepelende wijk L’Eixample ligt de gemiddelde woningprijs gemiddeld op 3.038 euro per vierkante meter. We vertelden ook al even dat El Pla del Remei (het gebied om de Mercado Colon) het duurste gedeelte van Valencia is waardoor de gemiddelde prijs in heel L’Eixample automatisch omhoog schiet. De prijzen in Ruzafa liggen wat dat betreft nog gunstiger.

Huizenrpijzen Ruzafa 2022
Woningprijzen Ruzafa ten opzichte van andere districten in Eixample. Bron: Idealista, juni 2022.

Kijken we specifiek naar het bruisende Ruzafa dan zien we op dit moment een gemiddelde huizenprijs van 2.706 euro per vierkante meter. Ten opzichte van 2021 zijn de prijzen een jaar later met 4,7% gestegen.

Natuurlijk is de uiteindelijke vraagprijs van een appartement in het hippe Ruzafa nog altijd geheel afhankelijk van de staat en locatie daarvan.

Calle Cadis Ruzafa

Op zoek naar een woning in Ruzafa?

Wij van Makelaar Valencia begrijpen het in ieder geval volledig wanneer je, net als wij, bent gevallen voor de charmes van Ruzafa. Elke dag ontvangen we met trots en veel plezier klanten op ons kantoor in het hart van Ruzafa. We kennen “de hotspot” van Valencia op ons duimpje en het scheelt dat we ook nog eens toegang hebben tot het volledige woningaanbod in Valencia en regio; er is keuze genoeg! 

Neem dus gerust contact met ons op om je wensen door te nemen van je droom appartement in Ruzafa. Hasta pronto in de hotspot van Valencia?

Ons hoofdkantoor in Ruzafa, Calle Denia 49 in Valencia. Hasta pronto?

Compare listings

Vergelijken