Las Fallas in Valencia

Fallas 2023 orogramma

In maart vindt het feest der feesten plaats in Valencia: Las Fallas 2024. Zondag 25 februari 2024 gaat dit traditioneel van start met La Crida, vervolgens is er vanaf 1 maart bijna drie weken lang elke dag een mascletà. Teveel termen in één zin? Geen zorgen. We leggen het allemaal uit.

Fallera

Wat is Las Fallas?

Las Fallas is een festival dat jaarlijks plaatsvindt in de stad Valencia. Het is het grootste feest van Valencia en duurt bijna drie weken, waarbij er ook nog veel aan vooraf gaat. Het festival staat bekend om de indrukwekkende, kleurrijke en artistieke beelden, fallas genoemd, die gemaakt zijn van hout, papier-maché en andere materialen. De fallas zijn meestal satirisch en humoristisch van aard, en hebben vaak een raakvlak met actuele en/of politieke gebeurtenissen.

Vuurwerk is onlosmakelijk verbonden met het festival en op de laatste dag van het feest worden alle beelden zelfs in de brand gestoken. Een festival dat je minimaal één keer moet hebben meegemaakt in je leven!

Wat wordt er gevierd met Las Fallas?

Las Fallas wordt gevierd ter ere van San José, de beschermheilige van de timmerlieden. De oorsprong van het festival gaat terug tot de middeleeuwen, toen timmerlieden oude houtresten en brandhout verzamelden om op de vooravond van Día de Sant José (19 maart) te verbranden als een offer. Dit ritueel werd steeds grootser. Men begon beelden te maken van het hout, die door de buurtgemeenschappen werden gemaakt en tentoongesteld, alvorens ze in brand werden gestoken. 

Inmiddels is Las Fallas uitgegroeid tot een grootschalig cultureel evenement dat een belangrijk onderdeel is geworden van de Valenciaanse regio. Het festival staat sinds 2016 op de lijst van cultureel erfgoed van UNESCO.

Wanneer vindt Las Fallas plaats?

Officieel vindt het Las Fallas feest van 15 tot en met 19 maart plaats, maar je zou dit kunnen zien als de finaledagen van het festival. In de aanloop er naartoe is er al veel te beleven en te zien. Gedurende de maand maart worden beelden opgebouwd, lampjes opgehangen, churroskraampjes geopend en er is elke dag een grote knalvuurwerkshow te zien op het gemeentehuisplein (Plaza del Ayuntamiento): de mascletà.

Las Fallas termen

Om echt goed voorbereid te zijn en om ook meer te begrijpen van het wat er te doen en te zien is tijdens Las Fallas, is het handig om alvast het lijstje met belangrijke Fallas-termen door te nemen. 

 • Falla – Het zal je vast niet ontgaan zijn dat Fallas de beelden zijn die door de hele stad verspreid staan. Een los beeld heet een Falla.
 • Ninot – Binnen elke Falla is er meestal een kleiner beeld, bekend als de Ninot. Vroeger werden alle Fallas en Ninots tijdens de laatste nacht van het festival verbrand. De laatste jaren wordt echter één Ninot van elke Falla gered en tentoongesteld in het Fallas-museum.
 • Kinder-ninot – dit is de kleinere, kindvriendelijke versie van de traditionele Ninot. De kinder-ninots hebben vaak ook een thema dat meer gericht is op kinderen, zoals Disney-figuren, sprookjes, en andere populaire kinderpersonages.
 • Plantà – Dit is het neerzetten van de Fallas-beelden.
 • Mascletà – Dit is een traditionele knalvuurwerkshow en een belangrijk onderdeel van de Valenciaanse cultuur en het Fallas-festival. Het bestaat uit een reeks knallen die in een bepaalde volgorde worden afgevuurd, waardoor er een ritme ontstaat.
 • Despertá – betekent “ontwaken”, op de laatste zondag van februari gaan kinderen en volwassen in een stoet de straat op en gooien knalerwten op de grond, om zo de stad te ontwaken voor de start van Fallas.
 • Pirotechnica – dit is de ‘vuurwerkkunstenaar’ die zich bezighoudt met het ontwerp, de constructie en de uitvoering van vuurwerkshows. Pirotechnici werken vaak in teams en gebruiken gespecialiseerde apparatuur.
 • La Crida – Dit is de officiele opening van Las Fallas. Er wordt een plechtige oproep aan de bewoners/bezoekers gedaan om deel te nemen aan het Fallas-festival en om te genieten van alle festiviteiten. Het gaat gepaard met een lichtshow en vuurwerk bij de Torres de Serrano.
 • La Cremà – Dit is de laatste nacht van het festival, alle Fallas-beelden worden verbrand.
 • Nit del Foc – betekent “nacht van het vuur”. Hierbij wordt midden in nacht een spectaculaire siervuurwerkshow gehouden. De “Nit del foc” vindt traditioneel plaats op de avond van 18 maart, de vooravond van La Cremà.
 • Fallera/o – Dit is een vrouw die deelneemt aan het festival en traditionele Valenciaanse kleding draagt, inclusief de kenmerkende kapsels. De mannelijke variant is een Fallero.
 • Ofrenda – Dit is een ceremonie waarbij bloemen worden aangeboden aan de Maagd van de Onbevlekte Ontvangenis, die in de kathedraal van Valencia staat.
 • Verbenas – Dit zijn straatfeesten die plaatsvinden tijdens het festival, met muziek, dans en traditionele Valenciaanse gerechten.

Enkele highlights uit het programma Las Fallas 2024

We hebben hier de gebeurtenissen uit het programma op een rij gezet die je echt moet zien. Bekijk deze pagina als het het hele programma wilt zien.

Zondag 25 februari
07.15 uur – Despertà kinderen.
07.30 uur – Macrodespertà volwassenen. 
12.00 uur – Intrede van muziekbands.
14.00 uur – Mascletà op Plaza del Ayuntamiento.
19.00 uur – La Crida.

Vrijdag 1 maart t/m dinsdag 19 maart
14.00 uur – Mascletà op Plaza del Ayuntamiento. 

De finaleweek van Las Fallas:

Vrijdag 15 maart
08:00 uur – Plantà van alle kinderninots.
14:00 uur – Mascletà op Plaza del Ayuntamiento.
17:00 uur  - Einde Ninot-tentoonstelling.
17:30 uur – Bekendmaking van de “Ninot Indultat” van 2023 (dit is de winnende Ninot, deze wordt niet verbrand en komt in het Fallas-museum te staan).
00:00 uur - L’Albà de les Falles, met een vuurwerkshow op Plaza del Ayuntamiento.

Zaterdag 16 maart
08:00 uur  - Plantà van alle fallas.
14: 00 uur – Mascletà op Plaza del Ayuntamiento.
00:00 uur – Vuurwerkshow aan de Turia-tuin, ter hoogte van het Palau de les Arts.

Zondag 17 maart
14:00 uur – Mascletà op Plaza del Ayuntamiento
15:30 uur  -  Ofrenda de Flores.
01:00 uur – Siervuurwerkshow aan de Turia-tuin, ter hoogte van het Palau de les Arts.

Maandag 18 maart
10:30 uur – Eerbetoon aan de dichter Maximiliano Thous, bij het gelijknamige monument, op de kruising van calle Sagunto en Maximiliano Thous.
12:00 uur  - Eerbetoon aan Maestro Serrano, dat zal plaatsvinden bij het gelijknamige monument aan de Avenida del Reino de Valencia
14:00 uur  - Mascletà op Plaza del Ayuntamiento.
15:30  -  Ofrenda de Flores.
01:00 – Nit del Foc, aan de Turia-tuin, ter hoogte van het Palau de les Arts.

Dinsdag 19 maart
11.00 uur - Bloemenhulde door de Falleras Mayores van Valencia en hun erehoven voor het beeld van de Patriarch op de Sant Jose-brug.
12:00 uur - Plechtige mis ter ere van Sant Josep in de kathedraal van Valencia, geleid door de aartsbisschop van Valencia, Antonio Cañizares. In aanwezigheid van de Falleras Mayores van Valencia en hun erehoven.
14:00 uur - Mascletà op Plaza del Ayuntamiento.
18:00 uur - Cabalgata del Fuego (Vuurparade) via Calle Colón, vanaf Calle Ruzafa tot het plein Porta la Mar.
La Cremà
20:00 uur  - Cremà van kinderfallas.
20:30 uur  - Cremà van de kinderfalla die de eerste prijs in de speciale categorie heeft behaald.
21.00 uur – Cremà van de kinderfalla op Plaza del Ayuntamiento.
22:00 uur  - Cremà van alle fallas van Valencia.
22:30 uur  - Cremà van de falla die de eerste prijs in de speciale categorie heeft behaald.
23:00 uur  - Cremà van de falla op het plein Plaza del Ayuntamiento.

La Crema Fallas

Onze tips voor Las Fallas

Wordt het je eerste keer Fallas? Dan komt er waarschijnlijk veel op je af! Je kunt niet overal tegelijk zijn, maar wij kunnen je als local wel een paar goede tips geven om deze dagen optimaal te beleven.

 • Een mascletà op Plaza del Ayuntamiento bijwonen
  In principe kun je de mascletà door bijna de hele stad horen, maar hem van dichtbij maken is een heel spektakel om te zien, horen en voelen! Te hard? Sluit niet je oren, maar houd deze en je mond open!
 • ´s Avonds door Ruzafa lopen
  De wijk Ruzafa (waar ook ons hoofdkantoor zit) is het epicentrum van Las Fallas en wordt volgehangen met verlichting. Er komen veel kraampjes met eten en drinken te staan en het is er erg gezellig. Ook staan in Ruzafa meerdere grote Fallas-beelden.
 • Fallas-beelden in de ‘speciale categorie’ bekijken
  Het is aan te raden door de wijken en straten van Valencia te strollen, want werkelijk overal zal je Fallas-beelden tegenkomen. Ze allemaal opzoeken wordt een uitdaging, maar je kan in ieder geval de Fallas in de speciale categorie (Sección Especial) proberen te bezoeken, dit zijn de grootste en meest indrukwekkende Fallas beelden:
  – Falla Cuba – Literat Azorín (Ruzafa)
  – Falla Sueca – Literat Azorín (Ruzafa)
  – Falla Exposición (Mestalla stadion)
  – Falla Almirante Cadarso-Conde Altea (Canovas)
  – Falla Convento de Jerusalén – Matemático Marzal (La Roqueta)
  – Falla Plaza del Pilar (Mercado Central)
  – Falla Av. Reino de Valencia – Duque de Calabria (Ruzafa/Canovas)
  – Falla L’Antiga de Campanar (Campanar)
  De grootste Falla, de ‘Falla Municipal’ staat op Plaza del Ayuntamiento.
 • Alle Fallas-beelden opzoeken in Google Maps
  Bespaar je het speurwerk, alle Fallas zijn te vinden in Google Maps! Je hoeft alleen maar Falla + de locatie in te tikken, dus bijvoorbeeld ‘Falla Cuba Literat Azorín’. Ook als je alleen het woord ‘Falla’ intikt, zie je al alle plekken waar Fallas staan.
 • De Ninot-tentoonstelling en het Fallas-museum bezoeken
  Totdat de Ninots bij hun Fallas geplaatst worden, kun je deze vanaf begin februari al bekijken tijdens de Ninot-tentoonstelling in Ciudad de las Artes y las Ciencias. Hier vlakbij vind je ook het Fallas-museum, waar alle winnende Ninots van de afgelopen jaren te bewonderen zijn (ook leuk voor buiten de Fallas-periode).
 • Ofrenda bekijken
  Het offeren van de bloemen aan de Virgen de Los Desamparados is heel bijzonder om te zien. Falleras en falleros lopen met bloemen in hun hand een optocht. De bloemen leggen zij uiteindelijk rond de beschermheilige. Iets wat vaak gepaard gaat met veel emotie.
 • Spectaculaire siervuurwerkshow: Nit del Foc
  Er is genoeg vuurwerk te zien en te horen in de stad, maar eentje die echt de moeite waard is om te bekijken is de Nit del Foc. Deze show staat bekend als de meest spectaculaire siervuurwerkshow van Fallas. 
 • Zoek een Falla uit om te bekijken tijdens La Cremà
  Iets om niet te missen: het afbranden van de Fallas en tevens de laatste avond van Las Fallas. Het in de brand steken gebeurt heel gecontroleerd, samen met pirotechnica en de brandweer. 

Is Makelaar Valencia open tijdens Fallas 2024?

Ons kantoor is, met uitzondering van de officiële feestdag op 19 maart, open tijdens Fallas 2024, op de normale openingstijden. Bezichtigingen zijn echter lastiger in te plannen gedurende deze dagen. Tijdens de finale Fallas-week van 15 tot en met 19 maart zijn er zelfs geen bezichtingen mogelijk. Neem voor de zekerheid contact met ons op als je een huis wil bezichtigen rond deze periode, we kijken uiteraard altijd wat we kunnen doen. 

Compare listings

Vergelijken

Gecertificeerd makelaar in Valencia

Makelaar Valencia is gecertificeerd makelaar in Valencia en voldoet aan alle wettelijke vereisten om het vak makelaar in Valencia uit te mogen voeren.