Sinaasappels schudden in Valencia, een feest om te zien

Sinaasappels schudden Valencia

Een jaarlijks terugkerend ritueel in Valencia Stad: het schudden van de sinaasappels uit de duizenden sinaasappelbomen die verspreid staan in de straten en parken. Sinds de gemeente Valencia hier een vleermuisachtige machine speciaal voor hebben ontwikkeld, een nog leuker tafereel om te zien. Vorig jaar deelden wij daar deze video van.

Binnen no-time ging de video het internet over en het was zelf even te zien in het NOS (Jeugd)journaal. De video is inmiddels al ontelbare keren gedeeld!

Het blijft ook leuk om te zien. Sinds gisteren zien we de opvallende wagens weer hier in de straten rijden. Ben je nu dus in Valencia, houd dan je ogen goed open. Je kunt het beste locaties in de gaten houden waar afzetlinten zijn gehangen aan de bomen, in combinatie met bordjes die het verbieden daar gedurende een periode te parkeren. Ook kun je letten op de kenmerkende piepjes (te horen in bovenstaande video) en zul je zodra je in de buurt bent van deze werkzaamheden een heerlijke sinaasappelgeur ruiken.

Zak sinaasappels Valencia
Soms komt er wel 400.000 kilo sinaasappels van de bomen af

Waarom een machine om sinaasappels te schudden?

Het is een heel project, dat sinaasappels van de bomen schudden in Valencia. In totaal zijn er 30 personen en 18 mechanische middelen, waaronder tractoren en vrachtwagens, bij het proces betrokken. Hoeveel daarvan een ´orange shaker´ zijn weten we niet, maar er zijn er dus meerdere! De speciale sinaasappelschudder wordt door de gemeente Valencia gebruikt sinds 2018. Het heeft het aantal werkdagen voor het sinaasappels ruimen aanzienlijk verminderd en bovendien is het de beste methode om geen schade op de sinaasappelbomen te veroorzaken.

Wat gebeurt er met de sinaasappels?

Van de ongeveer 12.000 sinaasappelbomen die verspreid staan door de straten in de stad Valencia en door de vele parken, worden jaarlijks zo´n 350.000 à 400.000 kilogram sinaasappels geschud en geplukt. De sinaasappels die in de stad hangen zijn helaas door hun bittere smaak niet eetbaar. Ze worden verwerkt als compost in de locale landbouw.

sinaasappelboom Valencia
Niet elke sinaasappel is er klaar voor z´n vertrouwde boom te verlaten

Droom jij ook van het wonen in een straat vol sinaasappelbomen? Of een park vol sinaasappels, citroenen en palmbomen bij jou om de hoek? Laat ons weten hoe jouw droomlocatie in Valencia eruit ziet en wij helpen je graag verder.

Compare listings

Vergelijken