Advocaat in Valencia

Je hebt je droomhuis in Valencia gevonden, dus wat gebeurt er nu? Direct contact opnemen met een goede advocaat in Valencia. Juridisch advies op het gebied van aankoopbegeleiding is een absolute must.

Als het gaat om het kopen of verkopen van een woning, krijgen we vaak de vraag of het echt nodig is om een advocaat in te huren. Met het oog op kostenbesparing zal je wellicht denken: “De notaris controleert alles, toch? Als dat het geval is, waarom hebben we dan een advocaat nodig?”

Laat ons je meteen uit de droom halen, want een advocaat is onmisbaar in Spanje bij het kopen van een woning. 

We vertellen je graag waarom!

juridische controle van een huis in valencia
notaris in valencia

Wat doet een advocaat en wat een notaris?

Waar de rol van notaris in de meeste Noord-Europese landen de belangrijkste sleutelfiguur is bij de aankoop van een woning, ligt dit hier in Spanje net even anders.

Uiteraard is de notaris belangrijk bij het goed laten verlopen van het afwikkelingsproces en het controleren van de definitieve notariële koopakte (de ‘koopakte’), maar de advocaat is degene die dan eigenlijk al het juridische werk heeft gedaan.

De advocaat aan het eind is uiteindelijk de belangrijkste persoon tijdens het koopproces. Met deze gegevens willen wij je enig inzicht geven in de rol van een advocaat in Valencia, wat hij of zij precies doet, wanneer je hulp inroept en natuurlijk ook de kosten.

Een voorbeeld uit de praktijk

Je bent op bezichtiging geweest en hebt je droomhuis in Valencia gevonden. Gefeliciteerd! Wat nu? Aangezien de woning waarschijnlijk niet exclusief bij één makelaar te koop staat, is het belangrijk om de woning zo snel mogelijk van de markt te halen.

Waar je normaal gesproken mag verwachten dat alle controles vooraf al zijn gedaan voordat een woning op de markt komt, zal dit vanwege het niet-exclusiviteitsprincipe vaak nog voor een groot deel moeten gebeuren. Dat betekent dat voordat er een voorlopig koopcontract wordt getekend en 10% van de koopsom wordt betaald, het erg belangrijk is dat je zeker weet dat alles klopt.

Hiervoor is het reserveringscontract opgesteld, het ‘contrato de reserva’. Op deze manier kun je het onroerend goed van de markt halen, maar onder de voorwaarden van juridische controle. Met dit contract en een aanbetaling van meestal tussen de € 3000 en € 6000 koop je dus eigenlijk tijd.

Zodra dit reserveringscontract is ondertekend en de aanbetaling is ontvangen, wordt de woning direct van de markt gehaald. Het mag niet langer worden aangeboden en bezocht worden door anderen. Het geld blijft bij de makelaar beveiligd en zal worden terugbetaald als de juridische controle uiteindelijk aantoont dat dit in juridisch opzicht geen goede woning is om te kopen. En anders is het al een aanbetaling op de 10% van de koopsom.

waarom een advocaat nodig in spanje?
NIE-nummer aanvragen

Vanaf wanneer heb je juridisch advies nodig?

Het moment na de reservering is in ieder geval het moment waarop wij je adviseren contact op te nemen met een advocaat. De geldigheid van een reserveringscontract is niet onbeperkt. Onder normale omstandigheden wordt ervan uitgegaan dat alle controles binnen 7 tot maximaal 10 dagen hebben plaatsgevonden. Dit zou dus binnen twee weken moeten leiden tot een voorlopig koopcontract.

Nadat je de opdracht aan de  advocaat hebt gegeven, zal deze zo spoedig mogelijk alle relevante documenten opvragen bij de verkopende partij. Na het maken van de reservering is het in Spanje van belang dat een advocaat diverse zaken voor je controleert alvorens verder te gaan met het voorlopige koopcontract en de aanbetaling van 10%. Je wilt immers geen woning kopen die achteraf onjuist blijkt te zijn.

Als de advocaat een legale reden ontdekt waarom je het huis niet zou moeten kopen, word je beschermd tegen een grote fout en krijg je gewoon het reserveringsbedrag terug.

Wat zijn de werkzaamheden van een advocaat bij de aankoop van een huis?

Je kunt ervan uitgaan dat de meeste advocaten dezelfde controles uitvoeren, maar het loont de moeite om te vragen wat er precies in het standaardpakket van hun aankoopbegeleiding zit. De taken van een goede advocaat in Valencia omvatten de volgende  zaken:

Een advocaat controleert niet alleen, maar weet ook hoe hij eventuele juridische uitdagingen moet oplossen. Zo komt het regelmatig voor dat er afwijkingen in m² zijn tussen het kadaster en het register. Ook zijn niet altijd alle bijgebouwen of zwembaden juist en volledig beschreven. Vaak kan de advocaat nagaan of dit nog niet gerealiseerd kan worden en ervoor zorgen dat dit voor of tijdens de oplevering juridisch rechtgezet wordt.

Op verzoek kan de advocaat ook het bestemmingsplan van een woning opvragen. Ook kan hiermee onder meer worden bepaald of de woning mogelijk in aanmerking komt voor een verhuurvergunning. Wil je verhuren, dan is het de advocaat die je uiteindelijk uitsluitsel geeft over de mogelijkheden in de betreffende gemeente. Een verhuurvergunning kan nooit worden gegarandeerd voor onderzoek naar de verhuurmogelijkheden van een advocaat.

Na oplevering kan de advocaat ook de contracten met de nutsbedrijven (gas, water en elektra) omzetten op de juiste naam. Deze worden dan via een automatische betaling van je Spaanse bankrekening afgeschreven. Je hoeft dus zelf niets te regelen.

Nederlands Juridisch advies in Spanje
Juridische controle in Valencia

Moet ik zelf overal bij zijn of kan het op afstand?

Een advocaat kan veel van het werk op afstand en online doen. Voor een aantal zaken zal je zelf aanwezig moeten zijn, zoals natuurlijk de oplevering bij de notaris. Alhoewel als ook dat niet mogelijk is, zou dit ook met een volmacht via een notariële machtiging kunnen. De advocaat kan dan namens jou de koopakte tekenen als je zelf niet in bij de overdracht van je huis in Spanje aanwezig kunt zijn.

Als je bijvoorbeeld zelf bezig bent met het realiseren van een eigen op maat gemaakte nieuwbouw droomvilla in Valencia, zal je meestal regelmatig in Spanje moeten zijn om verschillende documenten te ondertekenen. Dit omvat bouwvergunningen of het veiligstellen van de gedane betalingen door het ontvangen van een bankgarantie. Een advocaat kan dit ook via een volmacht voor je doen, waardoor je niet voor elke handtekening naar Spanje hoeft te komen (alhoewel dat natuurlijk geen straf is).

Naast de standaardtaken en het geven van onafhankelijk advies, kan de advocaat in Valencia ook een aantal andere zaken voor je regelen. Met een volmacht (afgegeven bij de notaris) kan een advocaat in Valencia zaken voor je regelen of voor je tekenen als je zelf niet in Spanje aanwezig kunt zijn. Zo kan een advocaat met een volmacht ook een NIE-nummer aanvragen als je dit tijdens het voorbereidingsproces nog niet zelf heeft gedaan. In Spanje heb je het NIE nummer (het belastingnummer voor buitenlanders) nodig bij het kopen van een woning.

Houd er dan wel rekening mee dat het NIE nummer een stuk duurder is dan wanneer je dit op de normale manier zelf doet. Waar een NIE nummer normaal gesproken ongeveer € 10 administratiekosten kost, komt dit bedrag via een advocaat al snel op ongeveer € 300, – per nummer. Maar het is natuurlijk fijn dat jouw advocaat in Valencia dit voor je kan regelen als je jouw droomhuis hebt gevonden en verder wilt gaan.

Uiteraard raden wij je altijd aan om zelf zoveel mogelijk aanwezig te zijn, jij bent tenslotte degene die een huis gaat kopen in Valencia!

Hoe vind ik een goede advocaat in Valencia?

Er zijn natuurlijk veel goede advocaten in Valencia. Vooral advocaten die gespecialiseerd zijn in onroerend goed en aankoopbegeleiding van onroerend goed.

Veel potentiële kopers spreken de Spaanse taal nog niet of onvoldoende, dus dan is in ieder geval een Engelssprekende advocaat in Valencia belangrijk. Ook kennen wij zelfs Nederlandssprekende advocaten in Valencia. Aangezien je zelf de advocaat inhuurt, is het belangrijk dat er geen miscommunicatie kan plaatsvinden.

Het is belangrijk om voor het inhuren persoonlijk contact te hebben met de advocaat om te voelen of je de ‘klik’ en het vertrouwen hebt. De advocaat is uiteindelijk de belangrijkste vertrouwenspersoon bij het kopen van een huis in Valencia. 

Na het vinden van jouw droomhuis kunnen wij je altijd in contact brengen met een of meer goede advocaten in Valencia, desgewenst Engels- of zelfs een Nederlandssprekende advocaat in Valencia. Uiteraard is het een vereiste dat de advocaat gevestigd en actief is in Spanje. Daarnaast is het belangrijk dat de advocaat onafhankelijk is van de verkopende partij en over goede lokale kennis beschikt. Zeker bij specifieke objecten, bijvoorbeeld als je een ‘rustico’ woning (finca op het platteland), een B&B (landelijke woning) of bijvoorbeeld een appartement in Valencia koopt. Dan is het belangrijk dat de advocaat de lokale kennis en input heeft om snel te kunnen handelen en de juiste informatie te verkrijgen.

Verder krijgen we regelmatig de vraag of het, om extra kosten te vermijden, mogelijk is dat de advocaat die men al in het thuisland heeft dit ook in Spanje kan doen of dat je dit zelf kunt doen als je een juridische achtergrond hebt. Dit is zeker niet aan te raden. Spanje is een groot land en de regels verschillen soms per gemeente. We raden altijd aan om een ​​advocaat gevestigd in Spanje in te huren. 

advocatenkantoor in Valencia
huis kopen in valencia - aankoopproces

Kosten van een advocaat in Valencia

Met welke extra kosten moet je ongeveer rekening houden voor een advocaat in Spanje? In Spanje rekent een advocaat vaak een basistarief van ongeveer 1% tot 2% van de aankoopprijs + 21% IVA (IVA is Spaans voor BTW voor de aankoopbegeleiding. De kosten verschillen per advocaat, maar bedragen in ieder geval doorgaans tussen de 1 à 2 procent van de koopsom exclusief BTW. Naast een percentage hanteren zij meestal ook een minimumtarief. Denk aan € 2000 tot € 3000 exclusief BTW.

Houd hier ook rekening mee bij het berekenen van de kosten van de koper. Vaak zeggen wij dat je in Valencia rekening dient te houden met ca. 15-16% kosten koper, waarin ook de advocaatkosten zijn meegenomen. Denk er wel aan dat sommige kosten voor goedkope woningen wat hoger uitpakken, gezien de minimumtarieven. Bij een woning van bijvoorbeeld € 100.000 wegen de kosten voor de koper dus procentueel zwaarder dan bij woningen vanaf bijv. € 250.000. Het honorarium van de advocaat kan dan 2,5% in plaats van 1,5% (inclusief btw) bedragen.

Lees hier ook meer informatie over het aankoopproces in Valencia en de overige kosten koper die je naast de advocaat kunt verwachten. Informeer in ieder geval altijd vooraf welke kosten de advocaat in rekening brengt. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan. Het is natuurlijk mogelijk dat de kosten hoger zijn als je naast de standaardtaken ook je advocaat vraagt om je bij te staan in meer gecompliceerde zaken of vergunningaanvragen. Een goede advocaat is het geld meer dan waard.

Goed juridisch advies - kopen zonder zorgen!

Laat je niet afschrikken door dit lange verhaal. Of door verhalen die je ongetwijfeld hebt gehoord over iemand die met allerlei problemen een woning in Spanje heeft gekocht. Door je juridisch te laten begeleiden door een goede advocaat kun je zorgeloos een huis kopen in Valencia. Je hoeft niet alles zelf te weten, maar kies je voor professioneel juridisch advies dan staan de experts je bij en voorkom je dat je in een van de valkuilen trapt. 

Wij helpen je uiteraard graag bij het vinden van een goede advocaat in Valencia, bekend in de regio en die je in jouw eigen taal of indien nodig in ieder geval in het Engels kan bijstaan. Als je zelf niet in Valencia bekend bent, is het vaak moeilijk te bepalen. Door de jaren heen hebben we veel mensen bijgestaan ​​bij hun aankoop en zo een goed netwerk opgebouwd. Wij verbinden je graag met de advocaat voor het beste juridische advies dat het beste bij jou en jouw specifieke situatie past.

Tot ziens in Valencia!

Makelaar Valencia - huis kopen in Valencia

Wij staan voor je klaar

Het kopen van een appartement in en rond Valencia moet een leuk en zorgeloos proces zijn. Bij Makelaar Valencia werken we heel hard om ervoor te zorgen dat jouw aankoop soepel verloopt. En dat je nu maar ook straks kunt genieten van jouw droomhuis in Valencia.

We laten je kennismaken met de beste partners waarmee we samenwerken en gezamenlijk helpen wij je tijdens het gehele aankooptraject (zie ook onze services die we je kunnen bieden). We begeleiden je bij elke stap in het proces en hopen dat je de informatie over het kopen van een appartement in Valencia op onze website nuttig vindt!

Als je vragen hebt over het kopen van een huis, meer specifieke informatie wilt over bijvoorbeeld zaken rondom juridische kwesties en belastingen of als je advies nodig hebt over een stap in het koopproces, neem dan nu met ons op door het formulier in te vullen.

We zijn er om je te helpen!

Neem contact met ons op

Met het versturen van dit formulier, ga ik akkoord met onze voorwaarden, ons privacybeleid en accepteer het gebruik van cookies.

Compare listings

Vergelijken

Gecertificeerd makelaar in Valencia

Makelaar Valencia is gecertificeerd makelaar in Valencia en voldoet aan alle wettelijke vereisten om het vak makelaar in Valencia uit te mogen voeren.