Veel gestelde vragen bij een huis kopen in Valencia

Wanneer je hebt besloten een huis in Valencia aan te kopen, kan het soms lastig zijn om te bepalen waar je moet beginnen met zoeken. Het woningaanbod is enorm en ook het aanbod van makelaars in Spanje is niet te vergelijken met het aanbod van makelaars in Nederland of België. Het is goed te begrijpen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. We raden je hoe dan ook aan een goede aankoopmakelaar in de arm te nemen die je makelaar overstijgend verder kan helpen. Voor ons staat de klant voorop. We gaan op zoek naar de beste woningen passend binnen je wensen en begeleiden je vervolgens met plezier en liefde van A tot Z in het proces dat daarop volgt. We koppelen je aan een goede onafhankelijke adovcaat en natuurlijk ook aan andere partijen (denk aan woningbeheer of tuinonderhoud) mocht je dit willen. Maar onmisbaar blijft: kom langs! Je koopt immers geen huis aan in Valencia vanaf plaatjes. Het voelen en ervaren van een omgeving en verschillende woningen blijft de belangrijkste stap. Laat ons weten wanneer je naar Valencia komt en wat de wensen zijn en wij gaan voor je aan de slag.

Ja, net zoals in Nederland vindt de overdracht van een woning in Spanje bij de notaris plaats. Bij de overdracht is altijd je advocaat aanwezig die je exact meldt wat in de eigendomsakte of hypotheekakte staat. De advocaat controleert verder ook jouw persoonlijke gegevens en de kadastrale gegevens van de woning. Verder checkt de advocaat na het doen van een reservering bij het kadaster of de woning vrij van lasten, schulden en bezwaren is. Mocht dit niet zo blijken te zijn dan kan een advocaat je altijd adviseren niet aan te kopen. In dat geval krijg je het gedane reserveringsbedrag terug. In Spanje gaat het geldverkeer aangaande de overdracht verder niet via het notaris kantoor. De koopsom wordt door middel van een bankcheque bij de overdracht aan de verkoper voldaan. Je advocaat regelt (natuurlijk via jou), de betalingen voor de notaris, de belastingdienst en overige instanties. Op het moment dat de akte in orde is, controleert de notaris of alle betalingen correct zijn gedaan en tekent hij of zij de akte. De sleutels worden overhandigd en gefeliciteerd, je bent in het bezit van een woning onder de Spaanse zon!

Ja, een advocaat is absoluut noodzakelijk bij de aankoop van een woning in Valencia. In Spanje is niet de notaris, maar een advocaat (naar eigen keuze) degene die controleert of alle papieren kloppen. Je wilt toch immers niet dat je een woning koopt die later illegaal gebouwd of onverkoopbaar blijkt ze zijn mocht je na een flink aantal jaren zelf weer willen verkopen. Het is ook goed altijd te kiezen voor een onafhankelijke advocaat los van de verkopend makelaar zodat deze geen belangen heeft. Wij als aankoopmakelaar kunnen je altijd een goede Nederlands- of Engelstalige advocaat aanbevelen. Na het doen van een reservering heeft de advocaat de tijd om voor het tekenen van een voorlopig koopcontract alle checks uit te voeren. Bij de verkoper wordt een kopie van het eigendomsbewijs, genaamd “escritura de compraventa” opgevraagd. Daarin staan de naam van de eigenaar, het officiële adres en de kadastrale gegevens van het onroerend goed vermeld. De advocaat checkt vervolgens allerlei zaken. Denk aan het beoordelen van het contract; is de verkoper inderdaad de rechtmatig eigenaar? Rusten er schulden op de grond en woning? Ook kan hij nagaan of er bijvoorbeeld een verhuur- of bouwvergunning wordt uitgegeven mocht dit je plan zijn. Daarnaast kan hij of zij je later altijd nog bijstaan bij bijvoorbeeld het omzetten van het gas, water en licht en het doen van belastingaangiften. Mocht je onverhoopt niet bij de overdracht aanwezig zijn dan kan een advocaat door middel van een volmacht de woning voor je aankopen. Een advocaat is in Spanje dus onmisbaar!

Allereerst zijn de temperaturen een stuk aangenamer dan in Nederland en België. Weinig regen in tegenstelling tot veel regen in Noord-Europa. Warme temperaturen in de zomer en aangename temperaturen in de winter. Heerlijk toch? Als het lekker weer is dan voel je je als mens al stukken beter dan wanneer het grijs en regenachtig is buiten. Wist je verder dat Spanje sowieso het gezondste land van de wereld is? Lees erover in ons blog: Spanje het gezondste land ter wereld. Ook niet onbelangrijk: de huizenprijzen in Valencia zijn nog altijd zeer interessant in vergelijking tot de prijzen in Nederland en België. De vastgoedprijzen in Spanje zijn nog altijd niet zoals deze voor de economische crisis ooit zijn geweest. Genoeg redenen dus om een woning aan te kopen onder de Spaanse zon!

Het kopen van onroerend goed in Spanje blijft populair onder Nederlanders en Belgen. Jaarlijks ondertekenen duizenden een koopcontract waarmee ze de trotse eigenaar worden van een eigen stulp in het land van zon, zee, mooie steden, heerlijke paella en een traditionele cultuur. Natuurlijk is het belangrijk om de eventuele valkuilen van het doen van een aankoop in Valencia te bekijken. Wat belangrijk is, is het in de arm nemen van een goede en gekwalificeerde makelaar en beter nog een aankoopmakelaar. Een aankoopmakelaar hangt makelaaroverstijgend boven de vele verkoopmakelaars, waardoor het aanbod groter wordt maar daarmee ook de kans op niet-gekwalificeerde verkoopmakelaars en illegale woningen kleiner. Wij van Makelaar Valencia weten door jarenlange ervaring met wie we wel en ook beter niet kunnen samenwerken. Verder raden wij het altijd aan om een onafhankelijke advocaat in de arm te nemen die aanwezig is in de regio en alle Spaanse en lokale regels en richtlijnen kent. Wij kunnen je met plezier aan een goede Nederlands of Engelstalige advocaat koppelen. Dan weet je in ieder geval zeker dat alle documenten worden gecheckt en dat alles, voor aankoop, ook helemaal klopt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Ja, in ons stappenplan huis kopen in Spanje beschrijven we in 10 eenvoudige stappen waar je moet beginnen als je een huis in Valencia wilt kopen. 

Het is goed en ook fijn de meningen en ervaringen te lezen van landgenoten die je voor gingen. Het is immers een heel leuk, maar ook spannend project om een woning in het buitenland aan te kopen. Het gevoel bij een makelaar moet natuurlijk goed zijn. Neem gerust een kijkje in de ervaringen van een aantal van onze klanten die met ons het aankoopproces zijn aangegaan. Lees de Google-reviews.

Wat fijn! Laat ons weten welk droomhuis je op het oog hebt en wij gaan verder voor je aan de slag. Mocht je de woning alleen nog maar op plaatjes gezien hebben, dan is het natuurlijk van belang deze kant op te komen om de woning te gaan bezichtigen. Vaak laten we ter vergelijking dan ook nog een paar andere goede opties zien. Uiteindelijk zijn plaatjes heel anders dan het in het echt voelen en ervaren van een woning en omgeving. Heb je je droomwoning op een andere website gevonden? Stuur deze dan ook gerust aan ons door. Grote kans dat wij de woning gewoon kunnen meenemen in een bezichtigingsprogramma. Belangrijk is dan wel dat je zelf nog geen contact hebt opgenomen met de desbetreffende makelaar. Laat ons weten wat de wensen zijn en wanneer je deze kant op komt. We ontmoeten je graag ter plekke in Valencia.

Mochten we de woning bezichtigd hebben en mocht je er zeker van zijn dat dit je ultieme droomhuis is, dan is het natuurlijk zaak een bod over te brengen. Mocht dit bod geaccepteerd worden dan is het van belang een advocaat in de arm te nemen die alle papieren verder zal controleren. Ook wordt dan een reserveringscontract gemaakt zodat de woning van de markt wordt gehaald. Vervolgens moet natuurlijk ook een bankrekening worden geopend en zal uiteindelijk, mocht alles in orde zijn, worden overgegaan naar het voorlopig koopcontract en de aanbetaling van 10% van de aankoopprijs. Na de overdracht bij de notaris en de betaling van het resterende bedrag mag je je uiteindelijk eigenaar van een huis onder de Spaanse zon noemen. Uiteraard nemen we het hele proces gedetailleerd nog persoonlijk met je door. Tot snel in Valencia?

Ja, dat kan. Wel raden we je hoe dan ook aan een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Mochten de eigenaren Spaans zijn dan is het vaak lastig communiceren. Ook is het zo dat er in Valencia nog wel eens sprake is van illegale bouw, of woningen waar uiteindelijk het één en ander niet aan blijkt te kloppen. Wanneer een makelaar een woning in verkoop heeft genomen is er in ieder geval al minder kans dat dit het geval is. Schakel hoe dan ook altijd een onafhankelijke advocaat in om alle papieren te laten checken. Je wilt immers achteraf niet voor verrassingen komen te staan.

In tegenstelling tot wat je vaak leest, raden we het je af vastgoed in Valencia aan te kopen via een bank. Het is waar dat de Spaanse banken door de vele faillissementen over een grote voorraad woningen beschikken. Echter vaak gaat het om uitgeleefde panden die gebouwd werden met goedkope materialen en die soms al jaren leeg staan. Omdat wij jou als klant de beste kwaliteit mogelijk willen bieden, verkopen wij geen bankbeslagen. Uiteraard kunnen we je gerust verder helpen met het zoeken naar andere, goed geprijsde droomhuizen in Spanje.

Wanneer je als Nederlandse ondernemer in Valencia een woning aan wil kopen met een Besloten Vennootschap, is het vaak fiscaal ongunstig om het vermogen eerst naar privébezit te halen. Er moet dan namelijk eerst in Nederland afgerekend worden. We krijgen vaak de vraag of het interessanter is aan te kopen vanuit een vennootschap dan vanuit privévermogen. Meestal gaat het dan om de eventuele financiële voordelen bij aankoop, bezit en ook weer verkoop.

In het geval je met een vennootschap wil aankopen kan het een oplossing zijn om een dochtervennootschap in Spanje op te richten. Een BV heet in Spanje een Sociedad Limitada, oftewel een SL. Een SL heeft in Spanje minimaal één vennoot. Het oprichtingskapitaal van 3006 euro ligt een stuk lager dan in Nederland met 18000 euro. Voor de oprichting van een SL moet je een notaris inschakelen. Ook is het in de arm nemen van een advocaat of gestor zeer aan te raden. Voor de oprichting van een SL zijn nodig: een geldig paspoort, een NIE-nummer, een Spaanse bank, een verklaring van de bank dat het benodigde kapitaal gestort is en een bewijs van de Registro Mercantil dat de toekomstige naam van de SL gedeponeerd is. Vervolgens moet ook een BTW nummer, in het Spaans “número de identificación fiscal” (ook wel NIF genoemd) worden aangevraagd bij de Spaanse belastingdienst. Nadat de oprichtingsakte (escritura de constitución) en de statuten getekend zijn moet de SL worden ingeschreven bij het Handelsregister: Registro Mercantil.

Je kunt er dus voor kiezen om met je Spaanse SL een woning aan te kopen. Bij de oprichting van een dochtervennootschap in Spanje komen natuurlijk oprichtingskosten en ook een boel regelwerk kijken. Belangrijk is ook dat de lening van de Nederlandse BV aan de Spaanse dochtervennootschap tegen zakelijke voorwaarden wordt gedaan anders kan de Nederlandse fiscus het “geleende” bedrag als een dividenduitkering bestempelen. Over het bedrag zou dan natuurlijk weer belasting moeten worden betaald. Het aankopen van Spaans onroerend goed in een Nederlandse BV brengt verder onder andere de verplichting met zich mee, om ook bij eigen gebruik van het huis, een marktconforme huur te rekenen en ook feitelijk te betalen aan de BV. Hierover wordt in Spanje dan ook weer belasting betaald.

Er komt dus best nog wel wat kijken bij het aankopen van een woning via een vennootschap en het is in ieder geval goed je te laten adviseren door een accountant of adviseur.

Wij zijn een Nederlandstalig makelaarskantoor gevestigd in Valencia. We kunnen je volledig in het Nederlands begeleiden en hebben in de omgeving van Valencia goede contacten. Onze contacten zijn dan ook vaak Nederlandstalig en zo zorgen we ervoor dat we je de beste service kunnen bieden in heel Spanje en ook nog eens makelaar overstijgend en in de eigen taal. We helpen je graag verder!

Compare listings

Vergelijken

Gecertificeerd makelaar in Valencia

Makelaar Valencia is gecertificeerd makelaar in Valencia en voldoet aan alle wettelijke vereisten om het vak makelaar in Valencia uit te mogen voeren.