Vragen over het verhuren van je huis in Valencia

Afhankelijk van waar de woning gelegen is, kan door een advocaat een aanvraag voor een verhuurlicentie worden gedaan. Het wordt vooral in de grote steden steeds lastiger een geschikte woning voor de korte, toeristische verhuur te vinden. Verder verschilt het per regio en per gemeente wat de verhuurmogelijkheden zijn. Uiteraard kunnen we voor je op zoek gaan naar geschikte woningen die op het eerste oog aan de eisen lijken te voldoen, maar een advocaat zal nog altijd de laatste check moeten uitvoeren. We kunnen een toeristische verhuurlicentie helaas nooit garanderen. Wel is het zo dat je een woning altijd kunt verhuren voor de middellange (alles boven de drie maanden) of de lange termijn. Denk dan aan expats, studenten of mensen die een taalcursus doen.  We vertellen je graag over de mogelijkheden.

Hoeveel rendement je kunt verwachten wanneer je een woning in Valencia als investering aankoopt, is natuurlijk puur afhankelijk van hoe vaak en hoe lang de woning verhuurd wordt. Het rendement zal uiteraard het grootst zijn wanneer je een woning het hele jaar door in de verhuur zet en minder mocht je ook zelf van de woning gebruik maken (vooral in de zomerperiode). Helaas zal het rendement nooit gegarandeerd zijn, dit op een paar uitzonderingen na. Vooral in de Costa Blanca en de Costa del Sol zijn projecten te vinden met een gegarandeerd rendement, soms met zo’n 5,5%. Je kunt denken aan een soort hotelconcept waarbij de verhuur voor je wordt geregeld. Het is dan wel zo dat je niet wanneer je maar wilt zelf gebruik kunt maken van de woning.

Veel van de populaire gebieden in Spanje kunnen een geweldige verhuuropbrengst genereren. Het is echter belangrijk om te onthouden dat gebieden met hogere aankoopprijzen en kosten een lager opbrengstpercentage hebben. Het kan zo zijn dat een huis in het binnenland je een hogere opbrengst zal geven doordat de aankoopprijzen lager liggen. Investeren in Valencia blijft hoe dan ook nog steeds interessant.

Wanneer je een woning in Spanje toeristisch wil gaan verhuren, moet je deze allereerst aanmelden in het Registro de Turismo van de gemeente waarin de woning ligt. Zonder licentie mag je NIET toeristisch verhuren. Vooral in de grote steden wordt het steeds lastiger een toeristische verhuurlicentie te verkrijgen, maar er zijn nog steeds mogelijkheden. Je kunt vier vakantiewoningen registreren waarmee je als “particular” wordt gezien. Mocht je meer dan vier vakantieverblijven verhuren, dan wordt je gezien als een onderneming. Let op: verhuren zonder verhuurlicentie is strafbaar en je kunt boetes van 1.000 tot 90.000 euro verwachten, met daarbij een risico op een verbod op verhuur van drie jaar. Sinds 2018 heb je voor het verkrijgen van een verhuurlicentie een “vistio bueno” van de gemeente nodig. De woning moet dus aan allerlei eisen voldoen voor deze een licentie verkrijgt. De regels worden per regio en soms per gemeente bepaald en er komt iemand langs om de woning te inspecteren. Verder zijn er ook een paar praktische regels:
  • Zo word je geacht het licentienummer op elk publiek kanaal (websites) te vermelden.
  • Daarnaast dien je een gastenboek bij te houden (op te halen bij de lokale politie) voor alle gasten. Dit houdt in dat je check-ins en check-outs moet bijhouden. Dit kan je zelf doen, maar je kunt hiervoor een woningbeheerbedrijf inschakelen (we helpen je graag een goede partij te vinden).
  • Je bent verder verplicht de gehele woning te verhuren. Je kunt hierdoor niet slechts een gedeelte van een woning of losse kamers in de verhuur zetten. Mocht je dit willen dan kun je je beter registreren als een casa rural of hotel. Al is het zo dat het aanvraagproces voor een licentie voor een casa rural of hotel soms nog gecompliceerder is.
Ook moet de woning aan een aantal kwaliteitsnormen voldoen. Uiteraard moet de woning in het bezit zijn van een bewoonbaarheidsverklaring en verder moet de woning minimaal beschikken over:
  • een publieke ingang,
  • een trap, geluids- en warmte-isolatie,
  • stopcontacten in alle slaapkamers,
  • warm water,
  • een evacuatieplan (aan de voorkant van de woning),
  • een zichtbare lijst met noodnummers,
  • een badkamer en toilet,
  • een kledingkast in elke slaapkamer,
  • meubilair,
  • bedden,
  • een ijskast,
  • een oven,
  • een kookplaat of magnetron,
  • een strijkijzer en een afzuigkap
Verder dienen de verschillende ruimtes een minimale afmeting te hebben. Omdat de eisen per gemeente verschillen kan je het beste een checklist opvragen in de gemeente waar de woning gelegen is. Een woning die in het binnenland gelegen is en zich niet bevindt op een urbanisatie zal hoogstwaarschijnlijk niet in aanmerking komen voor een toeristische verhuurlicentie. Het bestemmingsplan zou in dit geval door de gemeente moeten worden gewijzigd en dit is een onzeker proces. Verder is het aan te raden om je te verzekeren tegen schade aan de woning toegebracht door huurders. Ook is het nuttig om je te verzekeren voor burgerlijke aansprakelijkheid voor het geval de huurder een ongeluk oploopt in de huurwoning. Het is ook verplicht een EPC-attest (een energieprestatiecertificaat) aan te leveren. Normaliter is dit bijgevoegd bij de notariële koopakte. Ten slotte zijn er ook naar de huurders toe een aantal verplichtingen. Zo mag er geen borg worden gevraagd boven de 250 euro en mogen er geen water-, elektriciteits-, afval- of gemeenschapskosten worden doorberekend naar de huurder. Ook dient de woning voor het verblijf te zijn schoongemaakt. Zorg in ieder geval, om problemen te voorkomen, dat je vóór het in de verhuur zetten van je woning goed bent voorbereid.

Het is natuurlijk ook belangrijk om de kosten in gedachten te houden die bij de verhuur van een woning in Spanje komen kijken. Als eigenaar van een vakantiewoning of investering in Spanje zal je over het algemeen als niet-resident worden beschouwd. Het criterium hiervoor is dat je in Spanje minder dan 183 dagen per jaar doorbrengt.

Toch ben je hoe dan ook in Spanje belastingplichtig als je een woning bezit en verhuurt.

Er zijn twee belangrijke soorten belasting. Allereerst moet je denken aan de IBI oftewel de belasting op de kadastrale waarde van de woning en ook aan de belasting op de inkomsten uit de verhuur. De ‘Impuesto sobre Bienes Inmuebles’ is vergelijkbaar met de onroerende voorheffing die in België of Nederland betaald wordt op onroerend goed in eigen land gelegen. Deze gemeentebelasting wordt jaarlijks betaald, en is qua prijs afhankelijk van gemeente tot gemeente. De IBI wordt berekend op de kadastrale waarde (“valor catastral”) van het onroerend goed. Het belastingpercentage ligt vaak tussen de 0,3 en 0,9% met uitschieters naar 1,3%. Houd ook altijd rekening met de maandelijkse VVE-kosten en de belasting die (per gemeente verschillend) op het ophalen van het huisvuil (basura) wordt geheven.

En dan kennen we ook de belasting die wordt geheven over de huuropbrengsten, deze belasting wordt ook wel de “impuesto sobre la renta de no residentes” genoemd. Deze belasting wordt berekend op basis van je volledige inkomsten uit de huur (niet alleen de brutowinsten) en wordt momenteel vastgesteld op 24% voor niet-EU-burgers en 19% voor EU-burgers. Wel mogen er een aantal kosten van de huuropbrengsten worden afgetrokken voor deze worden belast. Denk daarbij aan kosten als de IBI, milieubelasting, gemeenschapskosten en kosten om de verhuur mogelijk te maken (water-, elektriciteit-, en onderhoudskosten). Officieel zijn kosten alleen proportioneel aftrekbaar afhankelijk van het aantal dagen van de verhuur. Bijvoorbeeld, als je 90 dagen verhuurt per jaar, dan zijn slechts 25% van de jaarlijkse kosten aftrekbaar.

Naast de eventuele opbrengst uit de verhuur kunnen we zeggen dat leven in het huis dat je aangekocht hebt goed is voor het behoud van je woning. Een leegstaand huis verwaarloost sneller en vermindert daardoor eventueel in waarde en kwaliteit. Bovendien is er natuurlijk minder kans op vandalisme en inbraak wanneer een woning wordt verhuurd. Huurders zijn dus goed voor je portemonnee én je pand. Door het inschakelen van professionele woningbeheer bedrijven houdt er bovendien altijd iemand een oogje in het zeil en wordt je pand bij een wisseling van huurders schoongemaakt en worden gebreken gerepareerd mocht dit voorkomen. En je huurders betalen hiervoor de rekening. Dubbele winst dus!

Ja, er bestaan bedrijven die de verhuur uit handen kunnen nemen. Het is natuurlijk lastig om, vooral wanneer je zelf niet woonachtig in Spanje bent, altijd bij de wisseling van huurders aanwezig te zijn. Gelukkig bestaan er woningbeheer bedrijven die de verhuur, natuurlijk tegen betaling, voor jou kunnen verzorgen. Deze bedrijven verzorgen de check-in en check-outs van huurders, de schoonmaak en repareren gebreken mocht dit nodig zijn. Zo houdt er altijd iemand een oogje in het zeil. Wij zijn in contact met de beste woningbeheerbedrijven van Spanje en we koppelen je dan ook graag aan een goede partij. Neem gerust contact met ons op.

Compare listings

Vergelijken

Gecertificeerd makelaar in Valencia

Makelaar Valencia is gecertificeerd makelaar in Valencia en voldoet aan alle wettelijke vereisten om het vak makelaar in Valencia uit te mogen voeren.