Veel gestelde vragen bij leven in Valencia

Ga je emigreren met kinderen? Dan is het uiteraard, misschien zelfs wel nog voor de zoektocht naar een woning, zaak om een school te vinden die bij je kinderen past. Het is eerst goed om naar de taal te kijken. Internationale en privéscholen zijn de enige scholen waar in Spanje in het Engels les wordt gegeven. Scholen in het onderwijssysteem van Spanje zijn verdeeld in drie categorieën:
  • openbare scholen (colegios públicos),
  • particuliere scholen gefinancierd door de staat (colegios concertados)
  • scholen uitsluitend particulier gefinancierd (colegios privados) waaronder ook vaak de internationale scholen vallen
Volgens het ministerie van Onderwijs, Sociaal Beleid en Sport gaan ongeveer 67.4% van de Spaanse schoolkinderen naar openbaren scholen, 26.0% naar de particuliere scholen gefinancierd door de staat en 6.6% naar de particulier gefinancierde scholen. Staatsonderwijs is in Spanje tot aan de universiteit volledig gratis. Wel moeten ouders de benodigde schoolspullen zelf betalen. Particuliere scholen moeten in maandelijkse of jaarlijkse termijnen worden betaald. De meeste gesubsidieerde particuliere scholen draaien op een Spaans onderwijsprogramma, maar sommige internationale of tweetalige scholen worden alleen gesubsidieerd op voorwaarde dat tenminste 25% van hun leerlingen Spaans zijn. Gesubsidieerde particuliere scholen zijn over het algemeen een stuk goedkoper dan de particuliere scholen. Er zijn ook een aantal scholen die beurzen aanbieden om ouders te helpen met het betalen van het schoolgeld. Hulp nodig? Vanuit persoonlijke ervaring helpen we je graag op weg en adviseren we je met plezier over de mogelijkheden.

Het openbaar vervoer in Spanje is vaak goedkoop en goed geregeld. Zo is het treinverkeer van Spanje in handen van het staatsbedrijf RENFE. Er bestaan verbindingen tussen vrijwel alle steden van het land. Onder de naam AVE rijden er verder acht hogesnelheidslijnen door het land. Ook beschikken acht Spaanse steden over metrolijnen, waaronder Valencia. De organisatie MetroValencia beschikt over meerdere metrolijnen, waarbij de er een paar diep het land ingaan. Een kaartje kopen voor de metro is makkelijk te regelen bij elke halte. Verder beschikt Valencia ook over tramverbindingen die door de stad rijden tot aan het strand. En natuurlijk zijn de bussen in heel Valencia niet te missen. Er zijn bussen die lange afstanden afleggen (zoals de ALSA, Avanzabus of Eurolines) en door het hele land rijden en ook in de stad zelf vind je uitgebreide bus trajecten. Een enkele rit kost meestal slechts € 2,50; hoeveel haltes je in dat geval blijft zitten maakt niet uit. Genoeg reden dus om de auto een keer te laten staan.

De Spaanse gezondheidszorg wordt gekenmerkt door een scheiding tussen privé en publieke zorg. Privé zorg wordt geleverd door particuliere ondernemingen, waarvoor je een aparte zorgverzekering af kunt sluiten. De publieke zorg wordt geleverd door de Spaanse overheid. Iedereen die premie afdraagt en dus werkzaam is in Spanje (dan wel als werknemer of als autonoom), heeft recht op publieke gezondheidszorg in Spanje. Alle zorg is daarin inbegrepen, op enige uitzonderingen na zoals bijvoorbeeld tandartszorg voor volwassenen. Wel is het een nadeel dat er voor specialistische afspraken soms lange wachttijden gelden en dat niet alle doctoren in de publieke zorg Engels spreken. Wil je sneller geholpen worden dan kun je kiezen voor het afsluiten van een privézorgverzekering. In privéziekenhuizen spreken veel specialisten Engels, zijn er minder lange wachttijden en lijken de ziekenhuizen soms net op hotels. Premies variëren van 35 tot 300 euro per maand. We kunnen in ieder geval zeggen dat de algehele zorg in Valencia hoe dan ook, zowel in de publieke als privésector, van hoog niveau is.

Compare listings

Vergelijken

Gecertificeerd makelaar in Valencia

Makelaar Valencia is gecertificeerd makelaar in Valencia en voldoet aan alle wettelijke vereisten om het vak makelaar in Valencia uit te mogen voeren.