Analyse Vastgoedmarkt Valencia 2022 Q4: een terugblik en een vooruitblik

Analyse vastgoedmarkt Valencia 2022 Q4

Het afgelopen jaar hebben we elk kwartaal een update gegeven over de huizenmarkt in Valencia. Tijd voor een terugblik op het afgelopen kwartaal en natuurlijk een vooruitblik naar 2023.

Algemene situatie huizenmarkt Spanje

De gemiddelde prijs van woningen (nieuwbouw en bestaande bouw) is tussen het derde en vierde kwartaal met 2,5% gestegen, waardoor de stijging op jaarbasis in het laatste kwartaal van het jaar op 8,8% uitkomt en de gemiddelde stijging voor heel 2022 op 8,1%. Dit sluit goed aan bij de gemiddelde inflatie in de Spaanse economie, welke op ongeveer 8,5% ligt.

De gemiddelde m² prijzen zijn nog steeds niet op het niveau wat het in 2007 was, voordat de financiële crisis uitbrak. Wel zitten deze sinds 2015 gestaag in de lift. Sinds de “corona-dip” zijn de cijfers elk kwartaal weer aan het stijgen, maar nog steeds aantrekkelijk geprijsd. Meer over de vastgoedcijfers van Q4 2022 in Spanje vind je hier.

Vastgoedmarkt Valencia 2022 Q4 provincie
Stijging huizenprijzen jaar-op-jaar per provincie. Valencia 9,5%!

Prijzen vastgoed Valencia vs. andere steden in Spanje

Als we kijken naar de drie grootste steden van Spanje, staat Valencia stad net als voorgaand kwartaal op de tweede plek qua jaar-op-jaar stijging in huizenprijzen. Dat betekent dat vastgoedprijzen in Valencia stad nu gemiddeld 8,5% hoger liggen dan dezelfde periode een jaar geleden. Gemiddeld ligt deze jaar-op-jaar stijging in Spaanse steden dit laatste kwartaal tussen 3 en 6%.

Toch ligt in Valencia stad de gemiddelde prijs per vierkante meter nog steeds een stuk lager dan in Barcelona en Madrid. In Barcelona staat de gemiddelde huizenprijs in Q4 op € 3.591 per m², in Madrid op € 3.583 per m² en, nog ver daaronder, Valencia stad met € 1.826 per m².

Gemiddelde m² prijzen per stad (n.b.: alleen Catalonië t/m Madrid staan op deze afbeelding)

Huizenprijzen Valencia stad per wijk

Er zijn net als vorig kwartaal vier wijken in Valencia stad die een hoge prijsstijging laten zien van meer dan 10% jaar-op-jaar, echter zijn dit niet alle vier dezelfde wijken als vorig kwartaal. Net als in Q3 zien we hier Quatre Carreres en Camins el Grau, nu voeren zij dit rijtje aan met Patraix en Pobladus del Sur (rondom Albufera, ten zuiden van de stad).

Analyse vastgoed Valencia 2022 Q4
Gemiddelde m² prijzen per wijk

De duurste wijken in Valencia stad in 2022 Q4 zijn ongewijzigd Ciutat Vella, Eixample en El Pla del Real en daar mag Campanar zich nu aan toevoegen. Allen hebben een vastgoedprijs van meer dan € 2.000 per m².

Rendement uit verhuur Valencia

Interesse in het kopen van een huis in Valencia stad voor investering? Gemiddeld is het bruto rendement op verhuur nu 4,6%, uiteraard afhankelijk van de wijk en het type huis. Ter vergelijking: in Barcelona is het gemiddelde rendement uit verhuur 4,2% en en Madrid 4,4%. Kleine verschillen, maar omdat de huizenprijzen in Valencia gemiddeld nog steeds lager liggen, is het wel een stuk toegankelijker om in Valencia stad een goede investering te maken.

Analyse vastgoedmarkt Valencia Q3 per wijk
Gemiddelde prijs per m² - Percentage prijsstijging jaar-op-jaar - Gemiddeld rendement

Vooruitblik vastgoedmarkt Valencia 2023​

Experts verwachten dat de inflatie enig invloed zal hebben op de vraag naar vastgoed in Valencia en Spanje in het algemeen. Toch kan het inflatie-klimaat de investering van spaargeld in vastgoed juist in de hand werken (bij inflatie beter beleggen in stenen), zodat de verkoop en aankoop niet dalen, maar op een niveau blijven dat dicht bij dat van vorig jaar ligt.

Ook is het aantal goede huizen dat te koop staat in Valencia beperkt en de internationale vraag nog steeds hoog. Hierdoor zal er druk blijven liggen op de prijs.

Kortom: ook in deze tijden van inflatie en met de toegenomen wens voor het leven in Valencia, blijft Valencia een goede investeringsoptie. Daar komt bij dat Valencia stad momenteel in een ‘huurcrisis’ zit (link naar waarom niet huren maar kopen Valencia); er is veel vraag naar huurwoningen voor middellange en lange termijn. Een huis kopen in Valencia voor investering is dus zeker een goede optie voor een rendementvolle belegging.

Wil je meer advies over investeren in vastgoed in Valencia, of hoor je graag ons advies over de verschillende regio’s of bijvoorbeeld interessante nieuwbouwprojecten? Neem dan nu contact met ons op en we helpen je graag verder.

Compare listings

Vergelijken

Gecertificeerd makelaar in Valencia

Makelaar Valencia is gecertificeerd makelaar in Valencia en voldoet aan alle wettelijke vereisten om het vak makelaar in Valencia uit te mogen voeren.