Analyse Vastgoedmarkt Valencia 2024 Q2: dubbele kansen

Analyse vastgoedmarkt Valencia 2024 Q2

Twee keer zoveel kans om je geld te laten groeien als je investeert in Valencia. Dit is onder andere te danken aan de vraag naar huizen in dit gebied in combinatie met het aanbod. Lees er meer over in de Analyse Vastgoedmarkt Valencia 2024 Q2.

Algemene situatie huizenmarkt Spanje

In het tweede kwartaal van 2024 is de gemiddelde waarde van zowel nieuwe als bestaande woningen in Spanje met 3,1% gestegen op jaarbasis en met 0,5% ten opzichte van het vorige kwartaal. Dit is een lichte stijging die past binnen een stabiele markt. De stijging was iets beter dan verwacht, net als de economische groei. Volgens notarissen steeg het aantal woningverkopen tot april zelfs met 6,4% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Dit zijn echter gemiddelden over heel Spanje, in de toeristische gebieden zijn de stijgingen een stuk hoger. De vraag blijft, maar het aanbod is beperkt. Het aantal verstrekte bouwvergunningen blijft ook op een laag niveau, wat betekent dat het woningaanbod de komende jaren niet snel zal toenemen. Dit zorgt voor aanhoudende prijsdruk in gebieden met veel vraag.

Meer over de vastgoedcijfers van Q2 2024 in Spanje vind je hier.

Algemene situatie huizenmarkt Spanje
Stijging huizenprijzen jaar-op-jaar per provincie

Prijzen vastgoed Valencia vs. andere regio's in Spanje

Zoals genoemd is de stijging van huizenprijzen in Spanje dus vooral zichtbaar in toeristische gebieden. Wat betekent dit voor de Comunidad Valenciana? Deze regio bestaande uit drie provincies aan de kust valt daar duidelijk onder, al is er wel een onderling verschil tussen de provincies. Zo is er in de provincies Valencia en Alicante meer toerisme en dat zie je ook direct terug in de prijsdruk.

Waar jaar-op-jaar de meeste autonome regio’s zich bevinden in de range van 2 – 5% prijsstijging, is dit 6,7% voor de autonome regio van Valencia. De uitschieters zitten in de provincie Valencia (6,0%) en Alicante (9,3%). De provincie Valencia heeft hierbij veel invloed van de populariteit van Valencia stad. In de provincie Alicante is het met name het gewilde Costa Blanca Noord die aan de cijfers trekt.

Steden Spanje Analyse vastgoedmarkt Valencia 2024 Q2
Gemiddelde m² prijzen per stad (n.b.: alleen Catalonië t/m Madrid staan op deze afbeelding)

Huizenprijzen Valencia stad per wijk

Valencia stad toont jaarlijkse variaties boven de 10% in 13 van de 19 districten. Het variatiebereik ligt tussen -3,0% in Rascaña (de enige negatieve jaarlijkse variatie) en 21,4% in het district Jesús. Boven de 15% bevinden zich ook de districten Poblados de Oeste en Benimaclet.

Er zijn nu maar liefst 9 districten waar de gemiddelde vierkante meterprijs boven de € 2.000 ligt, te weten L’Eixample, Extramurs, Campanar, Quatre Carreres, Camins al Grau, Algiros en Benimaclet.

Ciutat Vella, oftewel de historische binnenstad, is het enige district met een vierkante meterprijs boven € 3.000. Ter vergelijking: de duurste wijk in Madrid, Salamanca, bereikte het afgelopen kwartaal een record gemiddelde van boven € 6.000. En laten we het maar niet over de duurste wijk van Amsterdam hebben… Of wel, het Museumkwartier stond het afgelopen kwartaal op een gemiddelde van € 10.100 per vierkante meter.

Wijken Valencia Analyse vastgoedmarkt Valencia 2024 Q2
Gemiddelde m² prijzen per wijk

Rendement uit verhuur Valencia

Het bruto huurrendement in Valencia stad is gemiddeld 7,9%. Om dit te berekenen is gekeken naar het rendement over een investering van 5 jaar (Compound Annual Growth Rate, oftewel CAGR). Ter vergelijking, de CAGR van andere grote steden zijn Madrid 4,7%, Barcelona 1,8%, in Sevilla 4,3%, Zaragoza 5,0% en Malaga 6,8%.

De districten met de hoogste rendementen in Valencia, zijn Poblats Marítims (met o.a. Cabanyal), Jesús, Quatre Carreres, Benicalap, Campanar en L’Olivereta, met percentages tussen 8,3 en 11,2%.

Map wijken Valencia Analyse vastgoedmarkt Valencia 2024 Q2
Gemiddelde prijs per m² - Percentage prijsstijging jaar-op-jaar - Gemiddeld rendement

Conclusie vastgoedmarkt Valencia 2024 Q2

Er is in Valencia weinig aanbod en veel vraag, wat de prijsdruk op de huizenmarkt opvoert. Voornamelijk Valencia stad heeft te maken met schaarste, zowel op de koopmarkt als de huurmarkt. Dat biedt voor investeerders in vastgoed twee kansen: 1. investeren in een woning in Valencia die in de komende jaren meer waard gaat worden en 2. investeren in een woning in Valencia om rendement te behalen uit middellange en lange termijn verhuur. Deze twee kansen zijn natuurlijk ook uitstekend met elkaar te combineren.

Geïnteresseerd in investeren in Valencia, of andere vragen over vastgoed in deze regio? Stel al je vragen gerust aan één van onze collega’s. De contactgegevens vind je hier.

Compare listings

Vergelijken

Gecertificeerd makelaar in Valencia

Makelaar Valencia is gecertificeerd makelaar in Valencia en voldoet aan alle wettelijke vereisten om het vak makelaar in Valencia uit te mogen voeren.