De wijken in Valencia: Ruzafa

Wijken Rzafa Valencia

Laten we meteen beginnen met het feit dat het hoofdkantoor van Makelaar Valencia niet voor niets in de wijk Ruzafa ligt. We worden altijd vrolijk van deze levendige en gezellige wijk. Ruzafa (Russafa in het Valenciaans) maakt deel uit van de wijk Ensanche (ook wel bekend als L’Eixample). En één ding is zeker: Ruzafa kan met recht de meest trendy wijk van Valencia worden genoemd. Een goede en levendige wijk in het centrum van Valencia met zeer mooie appartementen en gevels.

Direct zien welke huizen er te koop zijn in deze wijk in Valencia? Bekijk huizen te koop in Ruzafa.

In het blog over de Ciutat Vella (het historische centrum van Valencia) schreven we al dat de meeste historische gebouwen zich in het oude gedeelte van de stad bevinden. Valencia heeft een rijke geschiedenis, maar in Ruzafa zie je er weinig van (op de authentieke en kleurrijke gevels na). Ruzafa is een dorp op zich en biedt alles wat je nodig hebt: de grote supermarkten Mercadona en Consum, de eigen overdekte markthal de Mercado Ruzafa, maar ook veel leuke vintage- en boekwinkeltjes, ontzettend goede restaurants, koffietentjes, zonnige terrasjes, leuke cafés en ga zo maar door.

Gekleurde gevels Ruzafa Valencia
We kunnen Ruzafa omschrijven als jong, leuk, hip, artistiek en vooral heel gezellig.

Ruzafa, de ideale wijk in Valencia​

Het is niet verwonderlijk dat naast veel toeristen ook veel van onze klanten geïnteresseerd zijn in het kopen van een appartement in Ruzafa. Er is altijd leven en de gevels (inclusief de Franse balkons) zijn werkelijk prachtig. In tegenstelling tot de smalle straten in El Carmen, zijn de straten in Ruzafa vaak breder, wat automatisch meer daglicht betekent.

Calle Puerto Rico Ruzafa Valencia

De groeiende populariteit van de buurt betekent wel dat de huur- en koopprijzen van appartementen in Ruzafa navenant zijn gestegen. Dit ondanks het feit dat Ruzafa een immigranten- en volksbuurt was, maar ook een plek die een paar jaar geleden nog niet erg bekend was. Waar we jaren geleden nog met klanten in Ruzafa op pad gingen voor woningen vanaf ongeveer 120-150.000 euro, liggen de prijzen nu een stuk hoger en begint het voorzichtig vanaf 300.000 euro.

Meer over de huidige huizenprijzen in Ruzafa in het latere deel van dit artikel. Eerst duiken we wat dieper in ons geliefde Ruzafa.

Bloemenwinkel Ruzafa Valencia
Schattige bloemen- en plantenwinkel om de hoek van ons hoofdkantoor

Ruzafa vroeger en nu

Om volledig te begrijpen waarom Ruzafa tegenwoordig zo populair is, is het ook goed om eerst terug te kijken naar de tijd toen Ruzafa de plek was waar veel garages en andere speciaalzaken waren gevestigd. Het was de plek waar arbeiders werkten, ontbeten en lunchten, naar de drogist en de groenteboer gingen en niet te vergeten de schoenmaker op de hoek bezochten. Ruzafa was de plek waar alles verkrijgbaar was en waar iedereen elkaar kende.

Loop nu door Ruzafa’s hoofdstraten Calle Sueca, Calle Denia (waar je ook ons kantoor kunt vinden) of Calle Cadiz en naast gelukkig nog steeds de ambachtslieden en speciaalzaken, vind je nu kunst, pop-up tentoonstellingen, winkels met ecologische producten, gezellige cafés en terrassen waar weer kunst van lokale kunstenaars en artiesten te vinden is.

Jaren geleden was Ruzafa een plek waar ‘s avonds niet veel te doen was. Arbeiders begonnen hun dag immers vroeg en keerden aan het eind van de dag vaak terug naar hun huizen in het noorden van de stad. Het was interessanter voor cafés en bars om open te zijn voor het ontbijt en de ‘almuerzo‘ dan voor het avondeten. De mensen die ‘s avonds wel naar buiten liepen, waren niet bepaald de mensen om een gezellig praatje mee te maken.

terrassen Ruzafa Valencia

Met het vertrek van de vele arbeiders, die meer in industriegebieden net buiten de stad gingen werken, verschoof ook het uur van de dag waarop geld werd verdiend in Ruzafa. Waar mensen vroeger overdag hard werkten in Ruzafa, is het nu de plek waar ze na het werk willen zijn. Voor de ‘tardeo‘ met vrienden op de vele terrassen of voor het diner in een van de uitzonderlijk goede restaurants. Lees hierover ook ons blog waarin we vertellen over onze favoriete restaurants in Ruzafa.

Mercado Russafa Valencia
The colorful facade of the Mercado Russafa

Wat zijn enkele bezienswaardigheden in Ruzafa?​

Dat het druk is in de straten van deze Valenciaanse wijk is duidelijk, maar wat is er nog meer te zien in Ruzafa? Genoeg!

Mercado de Russafa​

Voor je dagelijkse boodschappen, maar ook voor de mooiste Valenciaanse lekkernijen ga je naar deze overdekte markt in Ruzafa. Hier scoor je olijfolie uit de streek, de verse vangst van de dag en natuurlijk de bekende Valenciaanse sinaasappels. Van buitenaf is het een opvallend, kleurrijk gebouw, waarbij de kleuren de producten op de markt vertegenwoordigen. Een persoonlijke favoriet hier: El Greco: een Griekse speciaalzaak waar ze onder andere heerlijke verse quiche verkopen.

Parc Central

Eén van de factoren die Ruzafa voor veel mensen aantrekkelijk maakt, is de drukte en gezelligheid. Maar soms is rust en stilte ook fijn. Hoe prettig is het dan om de weg over te steken en het prachtige Parc Central binnen te lopen? Dit aangelegde park ligt langs Ruzafa en de spoorlijn. Op dit moment is ongeveer de helft van het park klaar, dus het zal nog groter worden dan het al is. Uiteindelijk zal de spoorlijn door een tunnel onder de grond lopen, wordt het park uitgebreid en ontstaat er nog meer verbinding met andere wijken in Valencia. Een langetermijnproject, maar wel eentje om in de gaten te houden, zeker als je wilt investeren in Valencia.

Parc Central Valencia

La Casa Judia

Wanneer je bijna wegloopt van Ruzafa, de Calle Castellon af richting het Estacion del Norte (treinstation) en de Plaza del Torros (stierenarena), kom je nog een opvallend gebouw tegen: La Casa Judia, oftewel het Joodse Huis. Hoewel je niet naar binnen kunt, is het de moeite waard om dit gebouw te bezichtigen. Het werd in 1930 gebouwd door de Valenciaanse architect Juan Guardiola en de gevel is een goed voorbeeld van de Valenciaanse art-decostijl. Je ziet architectonische elementen uit de Arabische, Egyptische, Hindoeïstische en Hebreeuwse stijl met elkaar vermengd.

Ruzafa tijdens Fallas

Er is altijd veel te doen in Valencia, maar wat je zeker een keer meegemaakt moet hebben is Las Fallas in maart. Een feest vol vuurwerk, gigantische beelden – die de laatste avond in vlammen opgaan – churros-stands, feesten en heel veel gezelligheid. Hoewel de hele stad feest viert, is Ruzafa toch echt het epicentrum van dit festival. Hier vind je enkele van de grootste Fallas-beelden, soms zo hoog als de gebouwen op straat. Ook zijn de straten rijkelijk versierd met heel veel lichtjes.

Fallas Ruzafa Valencia
Ruzafa gehuld in lichtjes tijdens Fallas

Leuke buren in Ruzafa

We zeiden eerder dat Ruzafa net een dorp is en daarom stellen we je graag voor aan enkele van onze leukste buren. Zoals degenen naast de deur; Artysana, een schattig klein café met gezonde, verse en zelfgemaakte gerechten. En net om de hoek van onze straat Calle Denia, in Calle Cuba, vind je het Yours Hotel, een prachtig boetiekhotel met een zwembad. Even verderop in dezelfde straat vind je Nederlandse bedrijf Verrassend Valencia, bekend van hun fietstours en fietsverhuur.

Er is zoveel te ontdekken in deze prachtige buurt!

Calle Sueca Ruzafa
Calle Ruzafa in Ruzafa

Ruzafa en huidige huizenprijzen

Het feit dat er altijd wel iets te doen is in Ruzafa zorgde ervoor dat de populariteit van de buurt steeds groter werd. En daarmee automatisch ook de huizenprijzen.

Toch is het nog steeds een zeer interessante buurt om in te investeren, vooral als je op zoek bent naar verhuur voor middellange of lange termijn. Of gewoon om in jezelf te investeren. Ruzafa zou een perfecte uitvalsbasis kunnen zijn voor wie op zoek is naar een tweede huis in Valencia om zelf te verblijven. Wij kunnen ons voorstellen dat je je hier echt thuis kunt voelen, maar dan in een heel ander land en stad. Ook zijn er in Ruzafa meerdere co-working spaces te vinden, dus ook als ‘digital nomad’ kun je hier prima op je plek zijn.

Ook is het zo dat de prijzen in het trendy en populaire Ruzafa nog steeds niet vergelijkbaar zijn met de prijzen in Nederland of België. Bovendien liggen de huizenprijzen in Ruzafa nog ver verwijderd van de vastgoedprijzen in Spaanse steden als Barcelona of Madrid. Investeren in Ruzafa is daarom nog steeds erg interessant.

In de wijk L’Eixample bedraagt de gemiddelde woningprijs 3.629 euro per vierkante meter. De wijk El Pla del Remei (het gebied rond de Mercado Colon) is het duurste deel van Valencia, waardoor de gemiddelde prijs in heel L’Eixample automatisch omhoog schiet. De prijzen in Ruzafa zijn nog aantrekkelijker.

Ruzafa huizenprijzen
Huizenprijzen Ruzafa vergeleken met andere wijken in Eixample. Bron: Idealista, maart 2024

Als we specifiek naar het bruisende Ruzafa kijken, zien we momenteel een gemiddelde huizenprijs van 3.381 euro per vierkante meter. Vergeleken met 2023 zijn de prijzen een jaar later met 20,2% gestegen.

Uiteraard is de uiteindelijke vraagprijs van een appartement in het hippe Ruzafa nog steeds geheel afhankelijk van de staat en ligging.

huizen Ruzafa Valencia

Op zoek naar een huis in Ruzafa?

Bij Makelaar Valencia begrijpen het volledig als je, net als wij, gevallen bent voor de charmes van Ruzafa. Elke dag ontvangen wij met trots en plezier klanten op ons kantoor in hartje Ruzafa. Wij kennen “de hotspot” van Valencia als onze broekzak en het helpt dat we ook toegang hebben tot het volledige aanbod aan woningen in Valencia en de regio; er is keuze genoeg!

Neem dus gerust contact met ons op om uw wensen voor uw droomappartement in Ruzafa te bespreken. Hasta pronto in de hotspot van Valencia?

Ons kantoor in Ruzafa Valencia
Ons kantoor in Ruzafa, Calle Denia 49 in Valencia. Hasta pronto?

Compare listings

Vergelijken

Gecertificeerd makelaar in Valencia

Makelaar Valencia is gecertificeerd makelaar in Valencia en voldoet aan alle wettelijke vereisten om het vak makelaar in Valencia uit te mogen voeren.