Analyse Vastgoedmarkt Valencia 2023 Q4: sterke stijgers

Analyse vastgoedmarkt Valencia 2023 Q4

Waar in bijna heel Spanje een stabilisering van de huizenprijzen lijkt te zijn, laat Valencia juist zien zich weinig aan te trekken van de landelijke trend. In de gehele autonome regio zijn prijsstijgingen waargenomen, zowel jaar-op-jaar als ten opzichte van het vorige kwartaal. Lees er meer over in de Analyse Vastgoedmarkt Valencia 2023 Q4.

Algemene situatie huizenmarkt Spanje

In kwartaal vier van 2023 is de gemiddelde waarde van woningen in Spanje gestegen met 4,1% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Ter vergelijking: het derde kwartaal van 2023 was dit 5%, in het tweede kwartaal 4,9% en in het eerste kwartaal van het jaar 6,3%. Dit plaatst de gemiddelde variatie in heel 2023 op 5,1%.

In de kustgebieden en grotere steden zie je deze terugloop een stuk minder. Een effect van een grotere vraag naar tweede woningen voor eigen vakantiegebruik, in combinatie met een kopersprofiel met een hoge koopkracht en die minder gevoelig is voor het effect van inflatie en rente bij het nemen van hun aankoopbeslissing.

Meer over de vastgoedcijfers van Q4 2023 in Spanje vind je hier.

Provincies Spanje huizenprijzen 2023 Q4
Stijging huizenprijzen jaar-op-jaar per provincie

Prijzen vastgoed Valencia vs. andere regio's in Spanje

Valencia zit zowel als regio, als provincie, als de stad boven alle gemiddeldes van Spanje. In de autonome regio Comunidad Valenciana zien we een stijging van de huizenprijzen van 7,5% jaar-op-jaar, in de provincie Valencia is dit 7,6% en in Valencia stad maar liefst 10,6%!

De Comunidad Valenciana is bovendien ook de autonome regio in Spanje waar alle provincies een stijging laten zien die bovengemiddeld is in Spanje: de provincie Castellon 6,5%, de provincie Valencia 7,6% en de provincie Alicante (met hierbij de Costa Blanca) 7,8%.

Valencia stad heeft een gemiddelde vierkante meterprijs van 2.019 €/m2, wat bijna twee keer zo laag is als in de hoofdstad Madrid (3.780 €/m2) en Barcelona (3.714 €/m2). Wat het nog indrukwekkender maakt is de vergelijking met Amsterdam (7.963 €/m2).

Gemiddelde m² prijzen per stad (n.b.: alleen Catalonië t/m Madrid staan op deze afbeelding)

Huizenprijzen Valencia stad per wijk

In 15 van de 19 districten in Valencia stad zien we een prijsstijging jaar-op-jaar van tussen de 8% tot 19,8%. De grootste stijgingen zien we in de districten van Jesus (19,8%), Poblats Maritims (19,4%) en Benimaclet (16%). De grootste kwartaalstijgingen bevinden zich in de wijken Poblats Maritims, Quatre Carreres en Benicalap.

De duurste wijken van Valencia stad zijn net als voorgaande kwartalen Ciutat Vella, Ensanche/Eixample en El Pla del Real, met prijzen per vierkante meter boven de €2.400. 

Anders dan in andere kwartaaloverzichten, is in onderstaande tabel ook de Compound Annual Growth Rate (CAGR) meegenomen, wat neerkomt op het gemiddelde percentage groei over een jaar. Ook hier zien we weer Poblats Maritims, Quatre Carreres en Jesús als koploper.

Gemiddelde m² prijzen per wijk

Rendement uit verhuur Valencia

Ook in het rendement uit huuropbrengsten is het CAGR meegenomen, maar dan gemeten over 5 jaar. Het bruto huurrendement in Valencia stad komt dan uit op 7,9%. Ter vergelijking pakken we de andere grote steden erbij: in Madrid is het CAGR over 5 jaar 5,2%, in Barcelona 2,1%, in Sevilla 4,9%, Zaragoza 5% en Malaga 6,4%.

De districten met de hoogste rendementen in Valencia, zijn Poblats Marítims (met o.a. Cabanyal), Jesús, Quatre Carreres, Benicalap, Campanar en L’Olivereta, met percentages tussen 8,5 en 11,3%. 

Map wijken Valencia Analyse vastgoedmarkt Valencia 2023 Q4
Gemiddelde prijs per m² - Percentage prijsstijging jaar-op-jaar - Gemiddeld rendement

Conclusie vastgoedmarkt Valencia 2023 Q4

In de conclusie in de analyse vastgoedmarkt Spanje 2023 Q4 noemden we al dat investeren in Spaans vastoed een goed idee is, maar de locatie wel een belangrijke rol speelt. Nu, in Valencia heb je de goede regio al te pakken en is het alleen nog de vraag: wat is de reden dat je een huis in Valencia wilt aankopen? Is het voor jezelf, voor emigratie of als vakantieverblijf, of investeer je in de verhuur?

Wat jouw reden ook is, wij kunnen helpen van A tot Z. Van het kiezen van de juiste locatie tot de aankoop en alles wat erbij komt kijken (denk aan renovatie, het vinden van een verhuurpartner, etc.). Vul een gratis en vrijblijvende Zoekservice in en wij gaan voor je aan de slag.

Indien je meer vragen hebt over de vastgoedmarkt in Valencia, neem gerust contact op.

Bron: TINSA

Compare listings

Vergelijken

Gecertificeerd makelaar in Valencia

Makelaar Valencia is gecertificeerd makelaar in Valencia en voldoet aan alle wettelijke vereisten om het vak makelaar in Valencia uit te mogen voeren.