Analyse vastgoedmarkt Valencia Q4 2020

investeren in valencia - analyse vastgoedmarkt in valencia q4 2020

Analyse Vastgoedmarkt Valencia Q4 2020

Welke invloed heeft de pandemie op de huizen prijzen in Spanje? Een veelgestelde vraag van aspirant kopers aan ons team. Daarom bieden we je hier een beknopte analyse vastgoedmarkt Valencia Q4 2020.

In het vierde kwartaal van 2020 lieten de gemiddelde huizenprijzen in Spanje een daling van 0,7% zien en een totale daling van 1,7% op jaarbasis. TINSA waardeert deze cijfers van verkocht vastgoed (nieuw en wederverkoop) in Spanje met een gemiddelde waarde van € 1.351, – per m².

Invloed COVID-19

Voorafgaand aan de pandemie stegen de vastgoedprijzen met 0,7% in het eerste kwartaal van 2020 ten opzichte van het laatste kwartaal van 2019. Door COVID-19 wijzen gemiddelde cijfers echter op een daling van 2,4% tussen het eerste en laatste kwartaal van 2020. De prijzen begonnen in het tweede kwartaal te dalen als gevolg van de noodtoestand in Spanje, die een logische verschuiving in de markt (en dus ook de cijfers) veroorzaakte. Dat verklaart o.a. dat alle deelstaten in Spanje een daling zien van verkopen gemeten in Q4 2020 ten opzichte van Q4 in 2019.

Bovendien lieten de gemiddelde cijfers elk kwartaal een wisselende daling zien ten opzichte van het kwartaal er direct voor. In heel Spanje zien we gemiddeld een daling van 0.7% van Q4 ten opzichte van Q3 in 2020. Dit verschilt overigens wel per regio/ provincie.

Vastgoedprijzen in Spanje per provincie

Analyse vastgoedmarkt Valencia Q4 2020

Vóór COVID-19 hadden zowel de stad als de provincie Valencia de afgelopen jaren opmerkelijke prijsstijgingen voor onroerend goed te zien gegeven. Desondanks waren de gemiddelde prijzen nog steeds de helft van die in Barcelona en Madrid. Dit zorgde ervoor dat regio Valencia een competitieve vastgoedmarkt was voor kopers die op zoek waren naar een goed investeringsrendement. Natuurlijk, dankzij COVID-19, zag Valencia ook een prijsdaling in 2020: in het vierde kwartaal zag de provincie Valencia een daling van 6,6% op  jaarbasis (lager overigens dan het nationale gemiddelde in Spanje). Als gevolg hiervan bedroeg de gemiddelde vastgoedprijs in Valencia € 997 per m². Ondanks de ingrijpende Corona maatregelen in het hele land, bleef de gemiddelde vastgoedprijs per m² in  de provincie Valencia lager dan het nationale gemiddelde.

Vastgoedprijzen Valencia Stad

In 2020 kende Valencia Stad slechts een gemiddelde prijsdaling van 2,1% ten opzichte van 2019. Ter vergelijk: in Barcelona zagen we een daling van 5,8% en in Madrid een daling van 6,3%.
Dit geeft aan dat de vastgoedmarkt van de stad Valencia redelijk stabiel bleef, zelfs in het licht van een wereldwijde pandemie.

Bovendien zullen de vastgoedprijzen naar verwachting verder stabiliseren naarmate het vaccin wordt uitgerold en het aantal COVID-gevallen hopelijk zal gaan afnemen. De verwachting van financiële experts is dat de markt tegen 2022 weer moet lijken op de situatie van vóór COVID-19. Bovendien zijn deze voorspellingen vergelijkbaar voor heel Spanje, wat betekent dat we kunnen verwachten dat de vastgoedmarkt van Valencia ná de pandemie extreem competitief blijft, vooral in vergelijking met de andere grote steden in Spanje. Zelfs in het vierde kwartaal, toen de prijzen voortdurend waren gedaald, bedroeg de gemiddelde prijs in Barcelona € 3.160 per m². Dit is meer dan het dubbele van het gemiddelde in Valencia van slechts € 1.439 per m².

De bovenstaande cijfers suggereren dat de vastgoedmarkt van Valencia nu prima betaalbaar is in vergelijking met andere (grote) steden in Spanje. Bovendien, aangezien financiële experts een terugkeer naar pre-pandemische prijzen voorspellen tegen 2022, is er momenteel een enorm ROI-potentieel. Het is dus gebleken dat de stad Valencia stabiliteit heeft getoond, zelfs wanneer ze wordt geconfronteerd met een wereldwijde pandemie. Prima vooruitzichten dus voor degenen die een investering in de stad Valencia overwegen.

Vastgoedprijzen per wijk in Valencia Stad

Ondanks een algemene daling bleven de vastgoedprijzen in sommige delen van de stad Valencia tijdens de pandemie stijgen. De wijk Ciutat Vella (oude binnenstad /El Carmen) kende bijvoorbeeld een prijsstijging van 9,5% op jaarbasis, de wijk Jesús realiseerde een indrukwekkende stijging van 11,4%. Dit komt met name doordat deze wijken steeds populairder worden onder buitenlandse kopers, zowel voor investeringsdoeleinden als voor mensen die op zoek zijn naar een betere levensstijl. Voor velen was COVID-19 een wake-op call om dromen niet uit te stellen; of je nu op zoek bent naar een aantrekkelijke investering of op zoek bent naar een heerlijk, ontspannen leven in de Spaanse zon!

vastgoedprijzen valencia per wijk Q4 2020

Algemene vooruitzichten o.b.v. analyse vastgoedmarkt Valencia Q4 2020

Hoewel we optimistisch blijven over de onroerendgoedmarkt in Spanje (en in het bijzonder in Valencia), weten we dat het ook belangrijk is om realistisch te blijven tijdens deze vreemde periode.  Als de COVID-19- besmettingen zullen gaan dalen en de vaccinaties een uitweg gaan bieden dan twijfelen we er niet aan dat Spaanse vastgoedmarkt weer zal stabiliseren en de cijfers hopelijk weer gaan lijken op die van voor deze bizarre periode. Het blijft natuurlijk moeilijk om dit te voorspellen maar uiteindelijk zal Spanje (en Valencia in het bijzonder) altijd interessant blijven voor investeerders om vastgoed aan te kopen: voor rendement om of gewoon heerlijk van te genieten als 2e woning. Dat hebben de afgelopen decennia wel bewezen. Daarnaast zien we een grote toename van mensen die Nederland definitief verlaten en emigreren naar de Spaanse zon.

Ondanks de pandemie zien we dus genoeg lichtpuntjes voor de vastgoedmarkt in Valencia! Wil je weten waar je op dit moment het beste kunt investeren of een huis kopen in Valencia? Neem gerust contact met ons op!

Compare listings

Vergelijken

Gecertificeerd makelaar in Valencia

Makelaar Valencia is gecertificeerd makelaar in Valencia en voldoet aan alle wettelijke vereisten om het vak makelaar in Valencia uit te mogen voeren.