Hoe een huis kopen in Valencia

huis kopen Valencia

Er zijn vele redenen waarom Valencia een fantastische plek is om een huis te kopen. Of je nu op zoek bent naar je droomhuis of een investering, de Valenciaanse vastgoedmarkt heeft veel te bieden, wat je wensen en behoeften ook zijn. Lees verder om te ontdekken hoe je een huis kunt kopen in Valencia.

Waarom een huis kopen in Valencia

Er zijn veel redenen waarom een huis kopen in Valencia zo in trek is. Van de lage kosten voor levensonderhoud (wat zich ook vertaalt in de vastgoedprijzen) en het fantastische klimaat tot de kwaliteit van het leven, wij zijn van mening dat Valencia één van de mooiste plaatsen in Europa is om te leven. Bijvoorbeeld om er te overwinteren, de taal te leren, om er te wonen als expat of digital nomad, maar ook gewoon om er wat vaker per jaar te verblijven of om te investeren in Spaans vastgoed.

Hoewel Valencia een wereldstad is, hebben de stad en de provincie nog steeds hun traditionele Spaanse cultuur behouden en bieden ze een ontspannen, authentieke Spaanse levensstijl voor wie op zoek is naar een rustiger levenstempo. 

Voorbereiding aankoop van een huis in Valencia

Er zijn een aantal zaken die geregeld moeten worden voor een huis kopen in Valencia. Als je via ons een huis koopt, zullen wij je uiteraard helpen bij het regelen hiervan en loodsen we je stap voor stap door het aankoopproces van jouw woning in Valencia.

Het verkrijgen van een NIE

Een NIE (Número de Identidad de Extranjero) is een identificatienummer dat je nodig hebt om een huis in Valencia te kopen als buitenlander. Houd er rekening mee dat het momenteel lastig is om een NIE te verkrijgen. Normaal kun je het zelf via het Spaanse Consulaat in Nederland of België, of bij het politiebureau hier in Spanje aanvragen, maar die tijden zijn helaas voorbij. Er zijn op dit moment lange wachttijden of erger nog, je komt er niet door heen.

Aangezien het momenteel heel lastig is zelf een NIE aan te vragen, kunnen wij je als je via ons een huis koopt precies adviseren hoe je op dat moment het best en snelst je NIE kunt aanvragen. Uiteindelijk zal dit veelal dan via de advocaat en notaris gebeuren, die dit met een volmacht voor je kunnen aanvragen.

Open een Spaanse bankrekening

Na het verkrijgen van een NIE kan je een bankrekening openen bij elke Spaanse bank naar keuze. Dit heb je nodig, omdat bij de overdracht bij de notaris de gelden vanaf een Spaanse bankrekening moeten worden overgemaakt. 

Vergeet niet voldoende tijd te nemen voor het overmaken van geld naar je Spaanse rekening, aangezien er soms vertragingen kunnen optreden. Als je een huis bij ons koopt, kunnen wij je adviseren over het exacte proces en hoeveel tijd je hiervoor ongeveer nodig hebt.

Kosten koper

Naast de koopprijs, heb je bij het kopen van een huis in Valencia ook te maken met de zogenaamde kosten koper. Dit zijn verschillende kosten waar je tijdens het hele proces mee te maken krijgt, zoals o.a. notaris-, advocaat en makelaarskosten, registratiekosten en overdrachtsbelasting (alleen dit laatste bedraagt al 10% van de aankoopwaarde). Houd rekening met ca. 15% kosten koper bovenop de aankoopprijs. Bedenk dan ook tijdig of je de woning volledig uit eigen middelen kunt aankopen, of dat je een gedeelte wilt laten financieren. Lees hier meer over hypotheken in Valencia.

Valencia bank

Het aankoopproces

Nu over naar het leuke deel. Op zoek naar jouw droomhuis in Valencia!

Bij Makelaar Valencia kan je zoeken naar honderden fantastische woningen in de stad en omgeving van Valencia, voor verschillende budgetten en wensen. Je kan zelf zoeken of onze Zoekservice invullen. Dit is uiteindelijk het makkelijkste. Wij gaan dan op basis van jouw wensen op zoek naar de beste woningen, breed in het aanbod. Ook houden we je dan op de hoogte van nieuwe woningen die binnen jouw wensen en budget op de markt komen, zodat je er als eerste bij bent.

Als je eenmaal hebt gevonden wat je zoekt, zijn er een paar stappen die volgen.

Bezichtigingen voorbereiden

Uiteindelijk wil je de huizen natuurlijk ook in het echt bezichtigen. Online blijven het alleen maar foto’s, maar ter plekke kun je goed het hele plaatje zien, voelen en ervaren. Zeker in Valencia stad kunnen we gezien de hoge omloopsnelheid van huizen, pas kort van te voren het programma voorbereiden. Je mag ons ook alle linkjes toesturen van huizen die je hebt gezien, op onze website of op andere websites. We kunnen je normaal gesproken alles laten zien.

Een bod doen

Je droomhuis gevonden? Het is tijd om een bod uit te brengen!

Bij Makelaar Valencia zullen we je adviseren wat de beste strategie is. De marges zijn momenteel wat kleiner geworden, maar we proberen altijd de beste prijs te bedingen. Bij de ene betekent het dat er nog wel wat van de prijs af kan, bij de ander is de vraagprijs gewoon de koopprijs. Zorg daarom dat je koopklaar bent, zodat we snel kunnen schakelen en een hard bod kunnen neerleggen.

Reservering

Als de koopprijs en voorwaarden eenmaal zijn overeengekomen, is de volgende stap het tekenen van het reserveringscontract. Dit is nodig om de woning van de markt te halen en zorgt ervoor dat niemand het huis meer kan bezichtigen. Je zult een aanbetaling doen, afhankelijk van de woning een bedrag tussen € 3.000 en € 6.000. Dit bedrag is alvast een aanbetaling en wordt uiteindelijk in mindering gebracht op het afgesproken aankoopbedrag.

Er is ook een mogelijkheid dat het gedeelte met reservering wordt overgeslagen en men gelijk overgaat tot het tekenen van het voorlopig koopcontract (het ‘arras’).

Juridische controles

Belangrijk in het verhaal is dat je in ieder geval vóór het tekenen van het verlopig koopcontract alle juridische controles hebt laten uitvoeren. Hiervoor laat je je bijstaan door een goede advocaat, bij voorkeur Nederlandstalig zodat je geen miscommunicatie hebt. De advocaat controleert o.a. of er geen schulden op het huis zitten, alles legaal is, en dat alles volgens de wettelijke procedures verloopt. Een erg belangrijke stap dus! Wij kunnen je desgewenst vanuit ons netwerk met goede advocaten in contact brengen.

Voorlopig koopcontract

Nadat de advocaat groen licht heeft gegeven, kan het voorlopig koopcontract worden getekend. Hierbij doe je ook een aanbetaling van 10% min eventueel het al eerder betaalde reserveringsbedrag. 

Sleuteloverdacht

Dan dat ene moment: de overdracht van je nieuwe huis in Valencia. Je advocaat zal bij het tekenen aanwezig zijn, zodat alles soepel verloopt. Kun je zelf niet aanwezig zijn? Geen probleem. Je kunt de advocaat een volmacht geven om namens jou te tekenen.

En dan genieten!

Dan heb je de sleutel in handen. Hopelijk kun je dan al snel genieten van jouw huis of appartement in Valencia. We zijn en blijven natuurlijk ter plekke om je te helpen waar nodig. Wil je nog renoveren of laten inrichten, je woning verhuren als je er niet bent of nog andere zaken die geregeld moeten worden? Vraag het ons en we kunnen je vanuit ons zorgvuldig opgebouwde netwerk vast verder helpen.  

Hier kun je meer lezen over de aankoopprocedure van een huis in Valencia en de bijkomende kosten.

Een huis kopen met Makelaar Valencia

Als je op zoek bent naar een huis in Valencia, zijn wij er om je door het hele proces te helpen. Of je nu op zoek bent naar je droomhuis of naar een investeringsmogelijkheid, wij kunnen de kleine verschillen van elk proces uitleggen en ervoor zorgen dat het proces zo eenvoudig mogelijk is. Kopen zonder zorgen!

Begin je zoektocht op onze website of vul onze Zoekservice in, zodat we je aanbevelingen kunnen doen naar aanleiding van je budget en wensen. We kunnen je overigens helpen bij het kopen van een huis in heel Spanje, dus of je nu een huis zoekt in Valencia of aan een van de Costa’s, we helpen je graag!

Compare listings

Vergelijken

Gecertificeerd makelaar in Valencia

Makelaar Valencia is gecertificeerd makelaar in Valencia en voldoet aan alle wettelijke vereisten om het vak makelaar in Valencia uit te mogen voeren.