NIE in Valencia

NIE in Valencia - Valencia informatie

Wil je een huis kopen of huren in Valencia, dan zal je al snel merken dat iedereen het heeft over een NIE. Wat is het, waarom wil jij ook een NIE-nummer en hoe regel je een NIE in Valencia? En hoezo hebben sommige forums het ineens over TIE? Op internet lees je er van alles over, maar check goed of de informatie die jij leest geldt voor de stad/provincie waar jij naar toegaat. En, niet onbelangrijk, dat de informatie correct en actueel is, er doen namelijk allerlei verhalen de ronde. Makelaar Valencia heeft met diverse personen (waaronder de consul) en instanties gesproken en zet voor jou de actuele situatie op een rijtje.

NIE in Valencia

Het NIE-nummer is vergelijkbaar met het Nederlandse BSN nummer (Burger Service Nummer). NIE staat voor Número de Identificación de Extranjero en betekent identificatienummer van buitenlanders (in dit geval in Spanje). Een NIE-nummer hoeft maar 1x aangevraagd te worden. Dit nummer is en blijft je persoonlijke identificatienummer in Spanje. Dus is uniek en blijft onbeperkt geldig.

Waarom wil je een NIE?

Je zult merken, dat een NIE-nummer in principe nodig is om bijvoorbeeld een huis te kunnen huren of kopen, een bedrijf te starten, ergens te gaan werken of een bankrekening te openen. Vrijwel voor alles dus! Tegenwoordig zijn er steeds meer banken waar je terecht kunt zonder NIE-nummer en dat je een Spaanse bankrekening kunt openen met je paspoort. En ook voor huurwoningen komt het al regelmatig voor dat de verhuurder ook niet meer per se gelijk naar een NIE verlangt. Echter, het Spaanse systeem wil toch vaak nog de NIE-gegevens voordat je verdere stappen in je verhuis-proces naar Valencia kunt regelen. Balen dus, omdat paspoort-houders van Schengenlanden, volgens de wet,  eigenlijk die NIE-nummer helemaal niet nodig hebben bij bijv. een notaris of bank.

NIE in Valencia - Station close to Calle Bailen Valencia

Hoe kom je aan een NIE in Valencia?

Het is helaas niet met één oplossing te beantwoorden. Er is (was) theoretisch een standaard procedure waarbij je een afspraak maakt bij het juiste politiebureau, de formulieren correct invult en een administratie-bijdrage betaalt. Dit kun je zelf regelen, of wij helpen je erbij. Ook zijn er advocaten en speciale kantoren in Spanje die bij het aanvraagproces kunnen ondersteunen indien nodig – in de hele Comunidad Valenciana heeft Makelaar Valencia connecties. Helaas is sinds augustus 2020 in de stad Valencia, o.a. door Covid 19, het systeem om afspraken te maken (online) overbelast en komen er niet of nauwelijks nieuwe afspraak mogelijkheden bij. 

Ook worden er geen losse NIE-nummers meer afgegeven. Er wordt verwacht dat mensen direct een verblijfsvergunning aanvragen. Dit wil natuurlijk niet iedereen, dit betekent makelijk  je je eerst moet uitschrijven in Nederland.

Ook de dorpen rondom Valencia, in dezelfde provincie, kunnen momenteel niet veel betekenen, omdat alles centraal loopt. Wij hebben voor je nagevraagd en er zijn soms mogelijkheden in andere provincies.

Voor mensen met koopplannen in Valencia en directe omgeving kan dit ook via een advocaat (met machtiging via de notaris) in 2-4 weken worden geregeld.
Kom je hierheen en wil je in eerste instantie huren of wordt er voor woonruimte gezorgd, dan zal je dus voor je NIE-aanvraag moeten uitwijken naar andere plekken in Spanje. Mocht je het plan hebben om binnenkort in Valencia of omgeving te kopen of huren en je hebt hulp nodig bij je emigratie proces (inclusief scholen, verzekeringen enz.), laat het ons weten.
Wij hebben een aparte afdeling emigratie die je daarbij kunt helpen. Meer informatie vind je op onze website Relocation Services Valencia.

Consulaat in Amsterdam of Brussel

Indien je plan om naar het zonnige zuiden te verhuizen pas voor over een half jaar of langer is, probeer dan in Nederland je NIE-nummer te regelen. Dit kan bij het Nederlandse Consulaat in Amsterdam, op afspraak. De afspraak moet online worden gemaakt. Reken erop, dat die afspraak die je daar maakt wellicht pas over 2-3 maanden is, omdat er bij hen uiteraard momenteel ook meer aanvragen binnen komen dan voorheen. In principe handelen ze hier alleen de NIE-nummers af van mensen die het plan hebben om hier niet permanent te gaan wonen (officieel korter dan 3 maanden in Spanje willen verblijven). Ook hier geldt: de juiste papieren meenemen en correct aanvullen. Op de website, als je de afspraak maakt, wordt vermeld om welke formulieren het gaat.

TIE-in-Valencia

TIE

Oja, en wat is dan de TIE? Dit staat voor Tarjeta de Identidad de Extranjero. De TIE -procedure is alleen voor niet EU-burgers en wordt tevens ingezet voor de Brexit-getroffenen. Veel Nederlanders vragen zich af of je je huidige EU Resident Certificate (groene kaart, verblijfsvergunning Spanje) moet ruilen voor de nieuwe TIE. Nee dus.

Nog even kort op een rijtje:

  • NIE-Nummer: wordt afgegeven aan een EU-burger. Blijft altijd geldig
  • TIE: wordt uitgegeven aan niet EU-burgers die willen werken of onroerend goed willen kopen in Spanje. Het lijkt op een NIE maar je krijgt ook een identiteitskaart. Vooralsnog niet verplicht, wel aan te raden voor Britten.
  • NIF: Belastingidentificatienummer voor bedrijven

Residencía: Indien je van plan bent om langer dan een paar maanden in Valencia te blijven en je je wilt uitschrijven in Nederland, zal je (gelijk) je verblijfsvergunning moeten aanvragen. Deze heeft dan een NIE en betekent dat je officieel inwoner bent van Spanje. De voorwaarden voor de Tarjeta de Residencía zijn strenger. Denk aan bijvoorbeeld inschrijving van de gemeente (er moet dus al een Spaans adres voorhanden zijn), Spaans werkcontract, Spaanse particuliere ziektekostenverzekering, bewijs van genoeg maandelijks inkomen, etc.

En hoe nu verder?

Jouw droom starten in Valencia? Doen! Er zijn vele mogelijkheden om een NIE en andere papieren te krijgen om te kopen, werken, wonen in Spanje. Bereid je goed voor, start op tijd, vraag de juiste personen. Wees selectief bij je informatie-verzameling.

Meer weten over het kopen of huren van een huis of een van onze andere services? Neem contact met ons op, we helpen je graag verder!

* Let op: dit artikel is geschreven op 3 september 2020 en kan onderhevig zijn aan veranderingen.

Compare listings

Vergelijken

Gecertificeerd makelaar in Valencia

Makelaar Valencia is gecertificeerd makelaar in Valencia en voldoet aan alle wettelijke vereisten om het vak makelaar in Valencia uit te mogen voeren.