Analyse Vastgoedmarkt Valencia 2023 Q2: zonnige tijden

Analyse vastgoedmarkt Valencia 2023 Q2
De huizenprijzen zijn ook in het tweede kwartaal van 2023 weer iets gestegen in Valencia, zowel in de regio, als in de provincie en in de stad. Dat betekent: zonnige tijden voor wie net een huis heeft gekocht in deze omgeving, maar ook voor wie van plan is dit binnen enige tijd te doen. De schaarste in combinatie met de vraag zullen deze trend namelijk voorlopig in stand houden.

Algemene situatie huizenmarkt Spanje

De inflatie blijft hoog maar neemt langzaam af, met een inflatiepercentage van 6,1% als gemiddelde. De Europese Centrale Bank heeft de rentetarieven verhoogd, zij het met een minder sterke stijging dan eerder.

Het aantal nieuwe hypotheken voor woningaankopen is gedaald in de eerste vier maanden van het jaar. Het aantal woningverkopen is ook verminderd, zij het minder sterk. Daaruit kun je concluderen: meer mensen hebben een huis gekocht met andere financiële middelen dan een lening. Opvallend is dat het aantal woningaankopen door buitenlanders nauwelijks is afgenomen. Buitenlandse kopers hebben nog steeds een groot aandeel in het aantal verkochte Spaanse woningen en dat zie je terug in het aanbod in populaire gebieden zoals Valencia, Costa Blanca, Costa del Sol en de eilanden, waar een  zichtbaar is.daling van het woningaanbod en een stijging van de verkoopprijzen

Meer over de vastgoedcijfers van Q2 2023 in Spanje vind je hier.

Provincies Spanje huizenmarkt cijfers Analyse vastgoedmarkt Spanje 2023 Q2
Stijging huizenprijzen jaar-op-jaar per provincie

Prijzen vastgoed Valencia vs. andere regio's in Spanje

De trend van stabilisatie in de groei van huizenprijzen in Spanje, is niet zichtbaar in Valencia. De stijging jaar-op-jaar is om te beginnen al hoog in de autonome regio Comunidad Valenciana: een gemiddelde stijging jaar-op-jaar van 7,4%, waar het gemiddelde van Spanje op 4,8% ligt. Andere regio’s waar de jaar-op-jaar verschillen groter zijn dan het gemiddelde van Spanje zijn bijvoorbeeld de Balearen (7,1%) en Andalusië (6,5%).

Overigens zijn de verschillen binnen de drie provincies in de Comunidad Valenciana ook nog noemenswaardig. De huizenprijzen in de provincie Alicante stegen jaar-op-jaar met 4,6%, de provincie Castellon met 6,5% en met kop en schouders boven de rest uit de provincie Valencia (met daarbinnen onder andere Valencia stad): 9,6%!

Analyse vastgoedmarkt Valencia 2023 Q2 per stad
Gemiddelde m² prijzen per stad (n.b.: alleen Catalonië t/m Madrid staan op deze afbeelding)

Huizenprijzen Valencia stad per wijk

Valencia stad blijft de opwaartse trend van voorgaande kwartalen volgen. De prijsstijgingen worden nóg intenser en bereiken een jaar-op-jaar groei van 15% in drie districten: Patraix, Benicalap en Quatre Carreres. De sterke groei van 10% wordt voortgezet in Poblado Marítimo, Jesús en de Poblads del Sud. De grootste kwartaalimpulsen worden waargenomen in Quatre Carreres en Poblado Marítimo, met een stijging van ongeveer 5%.

Wat betreft de prijs per vierkante meter, bevinden Ciutat Vella, Eixample en El Pla del Real zich nog steeds in de top drie. Dit keer bevinden de gemiddelde prijzen zicht echter boven de €2.300 per m², terwijl dit bij de vorige kwartaalanalyse nog boven €2.200 m² was. Maar de belangrijkste vraag: is dit hoog? We helpen met het antwoord: de vierkante meterprijs in het centrum van Amsterdam is nog steeds gemiddeld € 8.446,00. Maar ook vergeleken met andere populaire Spaanse steden heeft Valencia stad een uitstekende prijs. Kijk bijvoorbeeld maar naar Madrid, waar het gemiddelde €3.654 per m² is en Barcelona, gemiddeld €3.619 per m².

Valencia 2023 Q2 huizenprijzen per wijk
Gemiddelde m² prijzen per wijk

Rendement uit verhuur Valencia

Het percentage rendement uit verhuur in Valencia stad blijft dit kwartaal ongewijzigd ten opzichte van vorig kwartaal. Met een gemiddelde van 4,7% is het nog steeds één van de beste Spaanse steden om rendement uit verhuur te halen. Afhankelijk van de populariteit van de wijk, kan dit percentage nog een stuk hoger liggen.
Gemiddelde prijs per m² - Percentage prijsstijging jaar-op-jaar - Gemiddeld rendement

Conclusie vastgoedmarkt Valencia 2023 Q2

Valencia is op dit moment één van de aantrekkelijkste gebieden als je wilt investeren in vastgoed in Spanje. Dat geldt voor de hele regio, maar in het bijzonder voor de stad, waar het aanbod steeds schaarser wordt, wat weer invloed heeft op de prijzen. Vooral in de populaire wijken zie je de gemiddelde vierkante meterprijzen elk kwartaal weer iets stijgen. Een goed moment om in te stappen, zodat je mee kunt in deze lift naar boven.

De Spaanse vastgoedmarkt laat over het algemeen een stabilisatie zien in de groei van huizenprijzen, maar de populaire gebieden waaronder Valencia springen er nog steeds bovenuit. Buitenlandse kopers hebben hier een groot aandeel in. Je ziet dat er nog steeds veel kopers zijn voor een tweede huis in Spanje, of kopers die eindelijk hun emigratieplannen realiseren in combinatie met de aankoop van een droomhuis.
Weten in welke wijk in Valencia je een goed appartement voor investering kunt vinden? Of zoek je juist een huis in de provincie of regio? Laat het ons weten in een Zoekservice en wij gaan voor je aan de slag.

Indien je nog vragen hebt naar aanleiding van deze analyse vastgoedmarkt Valencia, neem gerust contact op.

Compare listings

Vergelijken

Gecertificeerd makelaar in Valencia

Makelaar Valencia is gecertificeerd makelaar in Valencia en voldoet aan alle wettelijke vereisten om het vak makelaar in Valencia uit te mogen voeren.