De wijken in Valencia: Arrancapins

Valencia Arrancapins appartementen

¨We willen in het Spaanse leven zitten, maar wel op loopafstand van de binnenstad.¨Een veel gehoorde wens onder onze klanten die iets zoeken in Valencia stad. Maar wat adviseren wij dan? Er zijn dan meerdere wijken die we kunnen aanraden, maar één wijk die we sowieso noemen is Arrancapins (in het Spaans: Arrancapinos). Deze wijk ligt ten westen van het stadscentrum en wordt begrensd door La Petxina, La Roqueta, Ruzafa, La Raiosa en Patraix. Het hoort samen met La Petxina en La Roqueta bij het district Extramurs

Arrancapins, of Abastos?

Spreek je met een echte Valenciano over deze wijk, dan zul je merken dat zij ook wel spreken over Abastos. Abastos refereert naar Mercado de Abastos, een opvallend historisch gebouw dat vroeger als belangrijke markt fungeerde en nu een sportcentrum is met onder andere een zwembad. Deze Mercado bevindt zich in het noorden van Arrancapins en wie in dat deel woont, spreekt al gauw over Abastos. 

Mercado Abastos
Mercado de Abastos

Arrancapins, een woonwijk vol leven

Het typische Valenciaanse leven, dat is wat je in Arrancapins tegenkomt. Het is een woonwijk die vrij onontdekt is gebleven bij toeristen, dus je zult hier meteen rust ervaren. Betekent dat dat er dan niks te doen is? Integendeel! Arrancapins is voor de Spanjaarden een ideale plek om elkaar te ontmoeten. Je vindt hier dan ook veel terrassen en barretjes, waar het in de avonden en weekenden gezellig druk is.

Vanuit Arrancapins ben je ook zo in de drukte van de stad. Afhankelijk van waar je zit, ben je met 5 a 10 minuten wandelen op het drukke kruispunt Plaza de España en daar begint het centrum van Valencia alweer. Plaza de España is samen met Ángel Guimerá tevens een belangrijk metrostation in Arrancapins. Vanuit hier ben je nog sneller in de stad, maar ook snel op het vliegveld of de stad uit richting één van de omliggende dorpen. Doordat Arrancapins zich tussen de lanen Pérez Galdós en Fernando el Católico bevindt, ben je hier vandaan ook met een auto snel de stad uit.

Arrancapins Valencia huizen

Geschiedenis van Arrancapins

Arrancapins is een wijk die tussen de 19e en 20e eeuw tot stand is gekomen. Het is het resultaat van de uitbreiding van de stad Valencia aan het einde van de 19e eeuw, waarbij de stadsmuren werden gesloopt. Het ligt op de plek waar vroeger de buitenwijk San Vicente lag en de kerk die zijn naam gaf aan dit gebied. Ook zou San Vicente Mártir hier zijn begraven.

De wijk staat vandaag de dag vooral bekend om twee opvallende gebouwen: La Finca Roja en de eerder genoemde Mercado de Abastos.

La Finca Roja is een woongebouw dat werd ontworpen als een groep huizen voor de arbeiders van die tijd. Het is tussen 1929 en 1933 gebouwd en het ontwerp is van de architect Enrique Viedma. Hij combineerde elementen van het Nederlandse expressionisme, art deco en de Valenciaanse stijl (casticismo) in zijn ontwerp.

De Mercado de Abastos is ontworpen door architect Javier Goerlich Lleó en opende zijn deuren in 1948. Het was oorspronkelijk bedoeld als groothandelsmarkt voor landbouwproducten, waar handelaren uit Valencia en omliggende gebieden hun voorraad konden inslaan. Het diende als markt tot 1983. In 1991 begonnen renovatiewerkzaamheden om de oude markt om te vormen tot een modern en uitgebreid educatief, cultureel en sportcentrum. 

La Finca Roja
La Finca Roja

Tips voor restaurants in Arrancapins

In Arrancapins barst het van de horecagelegenheden en je zult je er van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat kunnen vermaken op één van de vele terrassen. We noemen hier een aantal favorieten, maar raden je ook zeker aan om op ontdekkingstocht te gaan in deze heerlijke wijk.

Koffie, ontbijt, lunch

  • Flying Bean – gezellige koffiespeciaalzaak gebouwd in een oude drukkerij, wat het een industriële stijl geeft. Voor ontbijt en brunch, maar vooral hele goede koffie.
  • Elixir café – klein koffiezaakje met een fijn terras. Elixir is de naam van hun eigen koffiemerk, met 100% Arabica-bonen welke ambachtelijk zijn gebrand in Valencia. 
  • Rogel – een heerlijk café voor brunch. Ze hebben veel keuze uit broodjes en taartjes en genoeg zitplekken, zowel binnen als buiten.
  • Dulche de Leche – een oude bekende voor Valencia-liefhebbers, maar we noemen hem toch. Deze vestiging is onlangs helemaal vernieuwd.
Flying Bean coffee Valencia
Flying Bean coffee

Borrel, diner, uitgaan

  • Rausell – Een favoriet onder de locals en dat betekent over het algemeen al veel goeds. De keuken is authentiek Spaans met een focus op de beste ingrediënten. Denk hierbij aan verse rode garnalen gebakken op de bakplaat en één van de beste patatas bravas in de stad. Rausell was ook één van de pioniers in afhaalmaaltijden en dat doen ze nog steeds, vandaar dat je hier soms een lange rij buiten ziet staan.
  • Mercado de la Imprenta – Deze foodhall is pas in 2023 geopend, maar is nu al een groot succes. Het heeft 21 kraampjes met verschillende producten en ook een gevarieerde culturele agenda. Het bevindt zich bovendien in een prachtig historisch gebouw.
  • Ardacho – goed restaurant met zowel traditionele smaken als gewaagdere gerechten. De keuken is mediterraans en de setting is net wat chiquer dan wat je van een Spaans restaurant gewend bent.
  • Hawaika – cocktailbar in Hawaiaanse Tiki-stijl. Serveert tropische cocktails in een net zo tropische setting.
  • Loco Club – kleinschalige concertzaal met leuke bands, voornamelijk rock. Deze zit eigenlijk net in de naastgelegen wijk La Petxina, maar is een absolute aanrader voor muziekliefhebbers die willen uitgaan in Valencia.

Verder heb je in Arrancapins nog het gezellige plein Plaza del Pintor Segrelles, waar het altijd gezellig toeven is op één van de verschillende terrassen. 

Plaza pintor Segrelles

Investeren in Arrancapins

Dat Arrancapins ook een geliefde wijk is onder kopers, blijkt uit de cijfers. Per maand en per kwartaal stegen de huizenprijzen licht, maar kijken we naar de groei over een jaar, dan zien we maar liefst een stijging van 18,6%. Dit zal er deels mee te maken hebben dat appartementen worden gekocht om te renoveren en deze vervolgens weer te koop te zetten. Dit zorgt voor een flinke waardeverhoging van de huizen in deze buurt.

Qua woningen vind je in Arrancapins eigenlijk alleen maar appartementen en penthouses. De gemiddelde prijs per vierkante meter ligt momenteel op € 2.567. Doordat de appartementen hier meestal ruim zijn, komen de huizenprijzen vaak uit op zo’n 300k tot 400k. Voor deze prijs heb je dan wel een volledig gerenoveerd appartement waar je niks meer aan hoeft te doen.

Cijfers en huizenprijzen Arrancapins Valencia

We verwachten dat de groei van de huizenprijzen gestaag zal doorgaan. Bovendien zal het Parque Central worden doorgestrokken, waarbij het treinspoor onder de grond komt te liggen en Arrancapins met Ruzafa verbindt. Nog een waardeinjectie in deze buurt.

Wil je liever een appartement in Arrancapins kopen om te verhuren voor middellange tot lange termijn, dan zul je je ROI snel terugzien. Het is een populaire woonwijk onder zowel Spanjaarden als expats, dus met de juiste uitstraling en prijs zul je het moeiteloos kunnen verhuren.

Maar zoek je iets waar je zelf regelmatig kunt verblijven in Valencia? Ook dan zit je in Arrancapins goed. Het is de centrale locatie, in combinatie met de gezellige Spaanse sfeer, die het een ideale wijk maken voor wie af en toe in Valencia verblijft.

Is Arrancapins de wijk waar je een huis wilt kopen? Laat het ons weten in een Zoekservice. Wij kunnen je bijna alle huizen laten zien, zelfs als je ze niet op onze website ziet. Wij helpen je graag verder.

Compare listings

Vergelijken

Gecertificeerd makelaar in Valencia

Makelaar Valencia is gecertificeerd makelaar in Valencia en voldoet aan alle wettelijke vereisten om het vak makelaar in Valencia uit te mogen voeren.