Nu een huis kopen in Valencia? Analyse Vastgoedmarkt Valencia 2022 Q3

Analyse vastgoedmarkt Valencia 2022 Q3
Het derde kwartaal van het jaar ligt alweer achter ons en dat betekent de laatste Analyse Vastgoedmarkt Valencia van 2022. Begin 2023 komen we dan terug op dit onderwerp met een compleet overzicht van wat het afgelopen jaar heeft betekend voor de huizenmarkt in Valencia.

Algemene situatie huizenmarkt Spanje

De gemiddelde prijs van woningen (nieuwbouw en bestaande bouw) steeg in het derde kwartaal van 2022 met 8,5% op jaarbasis en met 1,3% op kwartaalbasis. Leggen we dit naast de Analyse Vastgoedmarkt Spanje Q1 en Analyse Vastgoedmarkt Spanje Q2, dan zien we de stijging van de gemiddelde huizenprijzen in Spanje iets afvlakken. Iets wat deels ook wordt verklaard door het seizoen (en dan met name door de zomervakantie).

Deze lichte stijging laat zien dat de huizenmarkt in Spanje nog steeds ‘gezond’ is. Veel besproken onderwerpen, waarbij inflatie misschien wel de belangrijkste is, hebben wel degelijk invloed. Maar bij verre na nog niet genoeg om de Spaanse huizenmarkt aan het schommelen te krijgen. Daarnaast is juist bij inflatie investeren een stenen de beste belegging, aangezien je geld anders steeds minder waard wordt.

Meer over de marktcijfers van Q3 2022 in Spanje vind je hier.

Analyse vastgoedmarkt Vaelncia 2022 Q3
Stijging huizenprijzen jaar-op-jaar per provincie. Valencia 9,7%!

Prijzen vastgoed Valencia vs. andere steden in Spanje

Opvallend is dat de er op nationaal vlak een afwijkend verschil werd waargenomen in de autonome regio van Valencia (samen met die van Andalusië). In de provincie Valencia werd op kwartaalbasis een stijging van de huizenprijzen genoteerd van 1,9% en op jaarbasis zet dat de teller op 9,7%. Een stijging van bijna 10%! Een mooie waardevermeerdering voor wie een jaar geleden een huis heeft gekocht in Valencia.

Toch goed nieuws voor wie nu pas een huis gaat kopen in Valencia: Valencia zit nog steeds ver onder het gemiddelde qua huizenprijzen als we kijken naar andere grote Spaanse steden. Als voorbeeld: Madrid staat dit derde kwartaal van 2022 op een gemiddelde van € 3.528  per m² en Barcelona op € 3.599  per m². Met veel andere steden ertussen, zit Valencia stad daar nog steeds ver onder met op dit moment € 1.765  per m².

Analyse vastgoedprijzen Valencia vs andere steden
Gemiddelde m² prijzen per stad (n.b.: alleen Catalonië t/m Madrid staan op deze afbeelding)

Huizenprijzen Valencia stad per wijk

In de wijken van Valencia stad zien we eigenlijk vrijwel geen verschil met de Analyse Vastgoedmarkt Valencia 2022 Q2. De stad handhaaft de grote dynamiek met sterke jaar-op-jaar variaties van meer dan 9% in vier districten: Quatre Carreres, Camins al Grau, Rascaña en Ciutat Vella. Quatre Carreres valt op met een prijsstijging van 12,4% in het afgelopen jaar. Oorzaak voor deze prijsstijging is o.a. dat er in deze wijk een aantal nieuwbouwprojecten zijn gerealiseerd. Ciutat Vella, Eixample en El Pla del Real staan in de topposities van een gemiddelde prijs van hoger dan € 2.000 m². Niet zo lang geleden ging we nog uitgebreid in op de goedkoopste en duurste wijk van Valencia stad in 2022.

Rendement uit huur in Valencia

Nog een belangrijk verschil met andere grote steden van Spanje, is dat het gemiddelde bruto huurrendement dat in Valencia te verkijgen is net een kleine tik hoger ligt. Gemiddeld 4,1% in Barcelona, 4,4% in Madrid en 4,7% in Valencia.

Hieronder alle belangrijkste Valencia-feitjes nog eens op een rijtje.

Analyse vastgoedmarkt Valencia Q3 per wijk
Gemiddelde prijs per m² - Percentage prijsstijging jaar-op-jaar - Gemiddeld rendement

Conclusie vastgoedanalyse Valencia Q3 2022

Een groei in de gemiddelde prijs per m² voor een huis in Valencia van bijna 10%! Doordat de gemiddelde huizenprijs van Valencia echter nog ver onder die van andere grote Spaanse steden ligt, blijft investeren in Valencia een buitenkans. Zeker wanneer je (ook) van plan bent rendement te halen uit middellange-lange termijn verhuur.

Meer gedachtes uitwisselen over investeren in Valencia? Neem contact met ons op!

Compare listings

Vergelijken

Gecertificeerd makelaar in Valencia

Makelaar Valencia is gecertificeerd makelaar in Valencia en voldoet aan alle wettelijke vereisten om het vak makelaar in Valencia uit te mogen voeren.